Libameedikute «imeravimi» võrgustikud eksitavad lapsevanemaid üle maailma

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Terved kogukonnad lapsevanemaid annavad oma lastele «imeravimi» usus kloordioksiidi, mis on pesuvalgendaja peamine koostisosa
Terved kogukonnad lapsevanemaid annavad oma lastele «imeravimi» usus kloordioksiidi, mis on pesuvalgendaja peamine koostisosa Foto: SCANPIX

Aastal 2012 levis maailmas kulutulena Lõuna-Ameerikas asuva autismikliiniku omaniku Kerri Rivera soovitus ravida pea kõiki surmahaigusi «imemineraalide lahusega» (MMS, Magic Mineral Solution), mille koostis pole midagi muud kui kloordioksiid.

«Imemineraalide lahus on autismiravis seni puudu olnud viimane pusletükk,» väitis USA väljaande Huffington Post andmetel Rivera oma 2012. aastal peetud ettekandes. Lisaks väitis ta, et on kasutanud seda 38 lapse terveks ravimisel 20 kuu jooksul.

Veelgi enam, ta väitis, et imelahusega saab ravida pea kõiki raskeid haigusi nagu AIDS, hepatiit, malaaria, herpes ning ka enamikke vähivorme.

Rivera rajas oma väidete toetuseks veebilehe, kust sai muuhulgas tellida kloordioksiidi «meditsiiniliste kasutusjuhistega» mahukaid raamatuid. Kusjuures oma seisukohtadele ei pakkunud ta mingit tõendusmaterjali, ent see ei takistanud massilise huvi tekkimist veebilehe ja raamatute tellimise vastu.

Erinevalt teistest pseudoteadustest ja alternatiivmeditsiinist, on «imelahuse» või «imeravimi» ehk antud juhul kloordioksiidi manustamine inimestele väga ohtlik. Sellele vaatamata seisab Rivera pakutud kasutusjuhendis soovitus manustada lahust suukaudselt kuni kaheksa korda päevas ning üle päeva kasutada lahust vannivees.

Nagu enamik kloordioksiidi pooldajaid, väidab ka kliinikuomanikust Rivera, et kõrvalnähud nagu palavik, iiveldus, oksendamine, lihaskrambid, kõhulahtisus ja palju muud on märk ravi efektiivsusest.

Kuid sellised ravivõtted olid tuntud veelgi varem. Aastal 2008 kirjutas USA patsiendiportaali foorumis CureZone murelik ema enda autistliku poja ravimisest samal meetodil ning kasutas kloordioksiidi nimetamiseks väljendit «imelisand» (MMS, Miracle Mineral Supplement).

«Olen teda parasiitide vastu ravinud juba poolteist aastat – viis ravipäeva, kaks ravivaba päeva – ning toimunud on märkimisväärne areng. Kuid niipea kui hakkan teda imelisandist võõrutama, tekivad tal võõrutusnähud. Kuna ta ei saa ise rääkida ega tule ka iseseisvalt toime, siis ma ei tea, mis tal viga on,» seisis postituses.

Kodukeemias on kloordioksiid tuntud kui pesuvalgendaja peamine koostisosa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles