Hiiumaa väikekoolid: hea tulemuse taga on motiveeritud õpilane

Meribel Sinikalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kärdla ühisgümnaasium
Kärdla ühisgümnaasium Foto: Kärdla ühisgümnaasium

Hiiumaal asuvad Kärdla ühisgümnaasium ja Käina kool (endine Käina gümnaasium) näitasid riigieksamite sooritamisel oma head taset. Koolide direktorite sõnul tuleb suurepäraste tulemuste taga näha eelkõige motiveeritud ja sihikindlaid õpilasi.

Kärdla ühisgümnaasiumi direktori Ivo Eesmaa sõnul sõltub kooli paigutus pingereas õpilastest, mitte koolist: «Üle-eelmisel aastal olime me ka eespool, niimodi me käime seal tabelis üles-alla. Väga palju sõltub see seltskonnast, kes lõpetab, seega need kõikumised võivad olla üsna suured. Seda eriti väikeste koolide puhul ja Kärdla ühisgümnaasium kahtlemata on väike kool.» 

Niisiis võib tema sõnul Kärdla ühisgümnaasiumi hea tulemuse taga näha tublisid lõpetajaid. «Viimaste aastate puhul võib öelda, et kõik on motivatsiooni küsimus- ühed on vähem motiveeritumad kui teised. Tänavuse aasta lõpetajad olid väga orienteeritud heale tulemusele ja läbi kolme aasta väga aktiivsed, sellised, kes jõudsid kõike,» kiitis direktor lõpetajaid. 

Kärdla gümnaasiumi asemel alustab 2016. aasta sügisel riigigümnaasium, kuid see direktori sõnul tulemustes mingit rolli ei mängi ei nüüd ega ka tulevikus. «Riigigümnaasium saab olema suhteliselt väike, täiskohaga õpetajaid praktiliselt pole võimalik võtta ja kes see ikka osakoormusega Hiiumaale tuleb,» rääkis Eesmaa, et praegused õpetajad hakkavad tööle ka riigigümnaasiumis. Ka õpilaste arv jääb eelduste kohaselt samaks. Eesmaa sõnul läksid sel aastal 9. klassi lõpetanutest vaid kaks Tartusse Hugo Treffneri gümnaasiumisse, teised jäid Hiiumaale õppima. «Niisugune tendents on juba viimased 8-9 aastat,» ütles Eesmaa. 

Käina Koolis (endine Käina Gümnaasium) sooritati kevadel riigieksameid viimast korda, kuna sellest sügisest on Käinas taas vaid põhikool. Gümnaasiumiharidust anti Käinas 18 aastat, viimane lend pani oma heade tulemustega sellele perioodile kena lõpu. «See oli sihiks ka, aga see tulemus oleneb laste tasemes ja töökusest, õpetajate töökusest, entusiasmist. Eks need kõik head asjad läksid kokku!» rõõmustas direktor Ene Urman.

Kooli hea tulemus pingereas sõltub tema sõnul eelkõige ikka õpilastest. «Kui ikka laps on endale sihid seadnud, siis ta teeb tööd ja näeb vaeva ka,» ütles Urman, kuid lisas, et Käina koolis on ka õpetajad läbi aastate väga head tööd teinud. Ka põhikooli lõpetajad näitavad Käina koolis head taset. «Igale poole, kuhu nad mandril sisse tahtnud on saada, nad ka on saanud. Kes on ameti peale läinud, on ka ilusasti toime tulnud,» rääkis Urman ning ütles lõpetuseks, et tegelikult on koolitöö kõige tähtsamaks näitajaks see, kuidas õpilased edaspidi hakkama saavad.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles