Fotod: Patareis kogub hoogu Ökomäss

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reede pärastlõunal juhatati Patarei merekindluses mitme näituse avamisega sisse 18.-20. septembrini toimuv festival Ökomäss 2015.

Patarei garaažis avati muinsuskaitseameti koostatud näitus «Pärand uues kuues», kus saab näha ameti valikut eeskujulikult restaureeritud mälestistest üle Eesti.

Samas avati ka Tõnu Nooritsa ja Uku Põllumaa näitus(ed) «Elavad ehitised», «Surnud ehitised».

Fotograaf Tõnu Noorits ja arhitekt Uku Põllumaa pildistasid erinevaid ehitisi. Noorits peegelkaameraga, Põllumaa telefoniga. Näitusel pole märgitud ühegi ehitise nimetust või asukohta. Piltidel on kujutatud kool kui niisugune, kirik kui niisugune, kasiino kui niisugune jne läbi mõlema mehe küllaltki erineva kaamerasilma.

Peale selle avatakse Patareis veel näitused «Väärtuslik Lahemaa», slaidiprogramm «Lahemaa elavad maastikud», «Pärnu linnalehmad» ja «Valgamaa veskitee».

Näituste avamisele järgneb kell 19 filmiõhtu koos aruteluga, kell 20 teeb katlamajas ökomässu Sensatsiooniline Tartu Kevadbänd.

Ökomässu peakorraldaja Tarmo Andre Elvisto sõnul on tänavuse Ökomässu märksõnad loomad linnas ja elavad maastikud. «Kolme festivalipäeva sisustavad erinevad töötoad, seminarid, näitused ja koolitused, osta saab talutoitu ja käsitööd ning toimub palju muudki põnevat. Kindlasti tasub tulla kohale õppima ökoehitust, restaureerimist aga ka lihtsalt nõu küsima ja uudistama. Pärandit hoidev ja säilitav elustiil on kestlikum ning keskkonnasäästlikum,» märkis Elvisto.

Laupäeval  toimuvad Lahemaa rahvuspargi kampaania „Elavad külamaastikud“ tegevused. «Toome külaelu koos loomadega linna, arutleme külade elujõu ja tuleviku üle. Soovime nii linna kui maale, nii Kalamajja kui Lahemaale, elutervet keskkonda. Meie küla- ja linnamaastike elujõule ning loomapidamise tulevikule on pühendatud terve laupäev – mõttekojad, töötoad, loengud, talude ja taluloomade tutvustus,» rääkis keskkonnaameti poolne korraldaja Ave Paulus.

Ökomässu kolmel päeval saab oma ala parimate meistrite käe all õppida restaureerimist, energiasäästu, tutvuda traditsiooniliste materjalide ja töövõtetega, toimuvad ökoehituse töötoad ja koolitused, palju meisterdamist lastele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles