Galerii: lummav ja intiimne valgusfestival Tallinna Ladina kvartalis

Kristina Herodes
, Moe- ja ilutoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Mida teha pikkadel pimedatel õhtutel? Pikutada teleka ees ja lasta meeled rahulikult rooste minna? Või võtta ette midagi, mis erksate emotsioonide ja kauni vaatemänguga päeva lõppu sügava elamuse jätab? Valgusfestival Lux Matrix pakub just viimast. Võluv butiikformaadis festival kõnetab külalist isiklikult, mõjub siiralt, romantiliselt, veidi tabamatult ja tundeliselt. Dominiiklaste kloostri läheduses viib festivaliteekond kunstinautija ruumidesse, kuhu tavaliselt ei pääse ja pakub intetraktiivset valguskunsti, mida sa tõenäoliselt kunagi varem näinud ei ole!

Kõik valgusfestivali taiesed on koondunud Ladina kvartalisse. Tööd on inspireeritud Ladina kvartali ajaloost ja paigutatud nii, et nad sulaksid ühte kvartali ajalooga ja tooksid esile hoonete põnevaid nüansse.

Valgusfestivali raames saab Ladina kvartalist justkui boutique, kus publikule pannakse vaatamiseks välja valik nii miniatuurseid kui suuremamahulisi moodsaid valgustaieseid. Rahvusvaheline valguskunstnike seltskond eksponeerib töid, mis toovad Ladina kvartali meieni hoopis uues valguses. Huvitava arhitektuuriga kvartal annab ajaloolist hõngu moodsale valguskunstile ning kaasaegsed lähenemised panevad sajanditevanuseid hooneid vaatama uue pilguga.

Foto: Agata Wiorko

Neljal õhtul on võimalik festivali töödega tutvuda Portugalist pärit kuraatori Mário Caeiro juhitud ekskursioonidel.

Festivalil osalevad tunnustatud kunstnikud Dominik Lejman (Poola), Anita Ackermann (Saksamaa), Marco Brianza ning Alessandro Lupi (Itaalia) ja Peeter Laurits (Eesti). Osalevad ka kunstnikud koostööprojektist „Balti valguskett”, mida toetab EL-i programm „Loov Euroopa”. Festivali kuraator on Mário Caeiro koostöös Tallinna Valgusfestivaliga.

17., 18., 20.09 kell 20.00 ja 19.09 kell 21.00 ekskursioon valgusfestivali „Lux Matrix” radadel algusega Enke hoovist

Hetkel levinuim valgusfestivalide formaat on suurejooneline nii tööde kui ka territooriumi mõttes. Festivalid laotuvad tihtipeale üle terve linna ja projektsioonid hõlmavad teinekord terveid hooneid. Nii on mitmed tuntud valgusfestivalid justkui muutunud osaks massiturismi kultuurist. Minimalistlikuma valgusfestivali idee sai alguse „Lux Matrixi” kuraatori Mário Caeiro ja Tallinna Valgusfestivali korraldaja Indrek Lehe pikaajalise koostööst, kasvades välja Lissabonis toimunud valgusüritusest „Vicente”. Valgusfestivali uue formaadi vastu on huvi tundnud juba ka Varssavi (Poola) ja Kashmir (India), kus nähakse intiimsemas lähenemises võimalust tuua taas keskpunkti mõni siiani vähem tähelepanu leidnud ajalooline paik linnas.

Foto: Agata Wiorko

Tallinna vanalinnas asub juba XIII sajandil vaimsuse, kultuuri ja hariduse keskusena tuntud Ladina kvartal. Dominiiklaste klooster, Katariina gild, Mauritiuse raamatukogu, Vanalinna hariduskolleegium, Theatrum – need on mõned tuntumad Ladina kvartali omapärast ruumiplaneeringut loonud või hetkel sealset õhustikku loovad tegijad. Valgusfestivali „Lux Matrix” eesmärk on vastukaaluks massiturismile pakkuda intiimsemat kultuurikogemust, et tuletada publikule meelde, kui mitmekihiline on meie ajalugu ja kultuur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles