Reinsalu: Keskerakonna jutt, et tegemist on poliitiliselt kallutatud menetlusega, on täielik jamps

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Justiitsminister Urmas Reinsalu.
Justiitsminister Urmas Reinsalu. Foto: Martin Ilustrumm

Prokuratuur ja kaitsepolitseiamet oma pädevuse piires on sõltumatud ja puutumatuid inimesi Eesti riigis ei ole, ütles justiitsminister Urmas Reinsalu.

«Tänase päeva sõnum ühiskonnas on esiteks see, et Keskerakonna jutt, et tegemist on mingisuguse poliitiliselt kallutatud uurimise või menetlusega, on täielik jamps. Kui tegemist on kuritegudega, on prokuratuur ja kaitsepolitseiamet oma pädevuse piires sõltumatud menetlustoiminguid läbi viima ja isikuid vastutusele võtma,» kommenteeris Reinsalu.

«Tänase päeva selge signaal on ka see, et Eesti riigis ei ole puutumatuid inimesi. Seadus peab kehtima ja kehtib kõigile inimestele ja kõik inimesed peavad seadustele alluma,» lisas ta.

«Olin uurimisest teadlik varem, kui prokuratuur avalikkusele sellest teada andis,» ütles Reinsalu.

«Ma arvan, et need küsimused, mis puudutavad korruptsiooni uurimist, on tegelikult kaitsepolitseiameti pädevuses olnud mitu aastat. Nii Tallinna Sadama juhtum kui ka tänased sündmused näitavad, et anda kaitsepolitseiametile seda tüüpi korruptsiooni uurimine oli ainuõige samm. See on andnud nüüd tulemusi,» ütles Reinsalu.

«Viimastel aastatel ei taju me korruptsiooni olmelisel tasemel, aga see ei tähenda, et Eesti oleks peidetud ja kõrgetasemelisest korruptsioonist vaba,» ütles Reinsalu.

«Eestil kui piiririigil on oluline pidada silmas seda, et selline peitkuritegevus on pinnas väga tugevaks julgeolekuriskiks. Me ei tohi unustada, et Putini režiimi üks lemmik tööriistu on korruptsioon,» lisas ta.

Reinsalu rääkis, et korruptsioon on peitkuritegevus, mistõttu seda tuvastada ja jälitada on alati keeruline ja seetõttu on oluline, et ühiskond rakendaks piisavalt adekvaatseid ressursse sedatüüpi suure mõjuga korruptsioonikuritegude uurimiseks.

Reinsalu sõnul tuleb üle vaadata õiguskaitse mehhanismid. «Korruptsioon on haigus, mis ohustab kõiki ühiskondi ja see tähendab seda, et ühiskond peab ausa mängu reeglite huvides sellele jäigalt vastu seisma,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles