Kataloonia iseseisvujad riskivad kohaliku spordi põhja laskmisega

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barcelona jalgpalliklubi mängijad aplodeerivad eelmisel sügisel toimunud sümboolse referendumi eel Kataloonia iseseisvust nõudvatele fännidele.
Barcelona jalgpalliklubi mängijad aplodeerivad eelmisel sügisel toimunud sümboolse referendumi eel Kataloonia iseseisvust nõudvatele fännidele. Foto: AFP / Scanpix

Kataloonia iseseisvuspüüdluste ülioluliseks näoks on peetud Barcelona jalgpallimeeskonda, maailma ühte suurimat spordiklubi ja brändi, mis on alati seisnud Kataloonia võimalikult suure vabaduse eest. Hispaania keskvõim püüab riigi autonoomset osa aga igal võimalusel nurka suruda ning sel nädalal ütles oma seisukoha välja ka valitsuse alluvuses töötav kohalik spordijuht Miguel Cardenal. Talle sekundeeris sealse jalgpalliliiga juht Javier Tebas.

«FC Barcelona ei saaks Kataloonia iseseisvumise korral õigust Hispaania liigas osaleda,» märkis Cardenal kindlameelselt. «Kui Kataloonia iseseisvub, siis jaguneb kaheks ka kohalik liiga. Loodame, et sellist absurdset olukorda ei teki kunagi,» teatas Tebas.

Hispaanias räägitakse küll olukorra absurdsusest, kuid katalaanide jaoks on tegemist viimaste sajandite kõige olulisema küsimusega. Igal Barcelona kodumängul nõuavad fännid oma kodumaale iseseisvust 17. minutil – sellega viidatakse aastale 1714, kui Kataloonial oli viimati täielik autonoomia. Ka jalgpallurid ise ei hoia poliitikast eemale, meeleavaldustest on osa võtnud näiteks Gerard Pique ja nüüdseks klubist lahkunud Xavi.

Tulihingeline iseseisvuse pooldaja on ka klubi endine jalgpallur ja treener Pep Guardiola, kes andis mängijana Hispaania meediale intervjuusid oma emakeeles ning kandis tihtipeale õlgadel kodumaa ehk Kataloonia lippu. Guardiola kandideerib ka pühapäeval toimuvatel kohalikel valimistel. Siiski on tema tema nimi valimisnimekirja lõpus ning osalemine pigem sümboolne.

Pep Guardiola eelmise aasta sügisel toimunud sümboolsel iseseisvusreferendumil. Foto: Scanpix
Pep Guardiola eelmise aasta sügisel toimunud sümboolsel iseseisvusreferendumil. Foto: Scanpix Foto: SCANPIX
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles