Linna tuleb külla setude pärimusteater ja võtab heinad kaasa

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lavastuses mängivad Marija Jurtin (vasakult), Riin Tammiste, Artur Linnus ja Kärt Kooser.
Lavastuses mängivad Marija Jurtin (vasakult), Riin Tammiste, Artur Linnus ja Kärt Kooser. Foto: Jaak Sarv / Taarka pärimusteater

Setude elule saab vaadata mitmelt poolt ja läbi erinevate prillide. Oma vaatevinklist on teinud lavastuse «Non-stop seto» Taarka pärismusteater Setumaalt ja toob selle reedel näha Tartu Uude Teatrisse. Samas majas on teiste truppide lavastuste külalisetendusi täna, laupäeval ja pühapäeval.

Obinitsas aastast 2006 tegutsenud Taarka pärimusteatri ja selle noortestuudioga on teinud koostööd niisugused kuulsused, nagu Anne Türnpu, Merca ja Tanel Jonas. Uusima tüki on lavastajana toonud publiku ette Helena Kesonen, kes õpib Viljandi kultuuriakadeemias harrastusteatri juhiks.

Kesoneni ja tema sõpruskonna koostöös valminud «Non-stop seto» vaatab Setumaa elu peale nii kohaliku elaniku kui ka kõrvaltvaataja pilguga ning nõnda, et isegi kõige pühalikumate ja tõsisemate teemade puhul on ees huumoriprillid.

Heinaküünist teatrimajja

Lavastus otsib vastust muu hulgas säherdustele küsimustele: kuidas säilitada põliskultuuri tänapäeva multikultuurses maailmas, kas on elu pärast projektimajandust, kuidas näeb välja traditsiooniline setude kargus androidide esituses?

Esietendus oli 31. juulil Kingo talu heinaküünis Obinitsa külas, kaks järgmist etenduskorda sealsamas ja neljas nädal tagasi Jalmar Vabarna kultuuriküünis Treski külas Värska lähedal. Nii et trupp tuleb nüüd esimest korda päris teatrimajja. Ja toob heinad kaasa – 25 heinapalli.

«Non-stop seto» dramaturg on Kristiina Jalasto ja liikumisjuht Indrek Hirsnik. Mängivad vabakutseline näitleja Artur Linnus ning harrastajad Riin Tammiste, Marija Jurtin ja Kärt Kooser. Tükk on hästi vastu võetud. Ka kriitikud on lavastust kiitnud, näiteks Ott Karulin 14. augusti Sirbis.

«Lavastus hoiab väga täpselt tasakaalu asjade üle naermise ja neile lahenduste otsimise, tegeliku ja absurdse vahel ning esitajad liiguvad sujuvalt karikeerimiselt pihtimisse ja jälle tagasi,» kirjutab Karulin. «Suuresti harrastusliku trupi puhul on ootuspärane, et just absurdivindiga stseenid kipuvad liigse karikeerimise ja ahta teise plaani tõttu jääma üksluiselt koomuski tegemiseks, kuigi neiski on oma võlu ja naerda saab.»

Mitu külalisetendust

Taarka pärimusteatri etendus on osa külalisetenduste sarjast selle nädala teisel poolel Tartu Uues Teatris.

Näha saab ka NO99 teatri lavastust «Kodumaa karjed», kus vaatajate ees on umbes tund ja 20 minutit ühtejärge Jaak Prints. Ta teeb emotsionaalse kokkuvõtte häältest, millest moodustub nüüdisaegne Eesti inimene. Arvamusfestivaliga kahasse valminud monolavastuse töörühmas on Eero Epner, Hendrik Kaljujärv ja Kaarel Oja.

Ugala toob tartlastele näha mustkastlase Lennart Peebu lavastuse «Teie ebaõnn on teie endi kätes», mille dramaturg on Marite H. Butkaite. Mängivad Rait Õunapuu, Marika Palm ja Kristian Põldma.

«Meie koolitusmeeskonnas on rappaminekute kogenud eksperdid,» teatab näitetrupp. «Just meie aitame teil suurendada ebaõnne osakaalu oma elus! Uskuge, teie elu muutub! Anname teile konkreetsed juhised, mille abil vahetada hirmutav õnn võluva põhjakõrbemise vastu.»

Külalisetendused

Tartu Uues Teatris (Lai 37) tuleb igal selle nädala teise poole õhtul vaatajate ette kolme erineva teatri etendusi.

O Neljapäeval kell 18 ja 20 ning pühapäeval kell 18 ja 21 NO99 teatri «Kodumaa karjed»

O Reedel kell 19 Taarka pärimusteatri «Non-stop seto»

O Laupäeval kell 19 Ugala teatri «Teie ebaõnn on teie endi kätes»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles