Inimesed heidavad tänavale ka jäneseid ja närilisi

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on küülik, kes mullu augustis elutses Viljandi uusealmurajoonis.
Pildil on küülik, kes mullu augustis elutses Viljandi uusealmurajoonis. Foto: Elmo Riig

Suurtes rahalistes raskustes siplevad loomade varjupaigad on aastaringselt koeri ja kasse pilgeni täis, kuid ometi leitakse vajadusel ruumi ka mõne hüljatud küüliku, närilise või muu lemmiklooma jaoks.

Võru kodutute loomade varjupaiga juhataja Merike Torm rääkis Postimees.ee´le, et lisaks koertele ja kassidele on nende juures ajutise kodu leidnud ka mõned merisead, muud närilised ja linnud. Kunagi peatus nende juures lühikest aega isegi üks vigastatud rebane.

Väljakutseid on Tormi sõnul olnud ka hobustele ja lehmadele, kuid paraku puuduvad varjupaigal võimalused nende pidamiseks.

Üldiselt on Võru loomade varjupaigas aastaringselt täismaja. Tormi sõnul on kõige karmimad ajad jõulud ja aastavahetus, mil enamasti satub varjupaika nii palju neljajalgseid, et ruumi jääb ka parima organiseerimise juures puudu.

Varjupaiga juhataja tõdes, et paraku tuleb varasemast rohkem loomi ka magama panna, eelkõige just kasse, keda on kordades rohkem kui kodutuid koeri. «Praegu peame väga hoolikalt kaaluma, kas ka millist looma tasub ravida või sotsialiseerida, sest me ei jaksa kõiki üleval pidada,» rääkis Torm.

Põhjuseks on loomulikult rahanappus. Annetused varjupaigale on tema kinnitusel märkimisväärselt vähenenud. Näiteks nö regulaarsed annetajad saab Tormi sõnul üles lugeda ühe käe sõrmedel.

Sama lugu on ka teistes loomade varjupaikades.

Virumaa kodutude loomade varjupaigas on umbes 60 koera ja ligi 100 kassi. Varjupaiga juhataja Evelin Amanov rääkis, et magama panevad nad loomad viimases hädas ning pigem hoiavad kõige muu pealt raha kokku. Praegu näiteks ongi olukord nii hull, et varjupaiga töötajad peavad tõsiselt pingutama, et loomadele oleks vähemalt ninaesist pakkuda.

Lisaks koertele-kassidele on Virumaa varjupaika sattunud ka kodu kaotanud toajäneseid ning väljakutseid on tulnud ka näljutatud laudaloomade kohta, kuid paraku pole varjupaigal viimaseid kuskile panna.

Tallinna Loomade Hoiupaiga juhataja Rein Nuudi rääkis, et nemad on südame kõvaks teinud ja lisaks koertele-kassidele muid loomi vastu ei võta, sest varjupaigas on niigi aastaringselt ruumipuudus. «Väljakutseid on olnud näiteks naaritsale ja kilpkonnale, aga kahjuks ei saa me selliseid loomi vastu võtta,» märkis ta.

Ka Nuudi sõnul on annetajaid aastaga kordades vähemaks jäänud ning seetõttu on nad pidanud hoiupaigas tööd ümber korraldama ja osadest töötajatest suisa loobuma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles