Hoov katusel: vaata, milliste põnevate lahendustega maja kerkis Tartu südalinna

Kristel Trell
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

 Arhitektuuribüroo Sport arhitektid Tiit Sild ja Martin McLean mahutasid Tartu kesklinnas asuvale pisikesele, 323m2 suurusele Küütri 8 krundile põnevate lahendustega maja, mille alumisel korrusel on bürood ja teisel-kolmandal leidnud koha kaheksa korterit.

Küütri 8 on väike ja tihedalt hoonestatud krunt, mida ümbritseb põnev vanalinnale omaselt tihe, tulemüüride poolt ääristatud hoonestus. «Kõige raskem polnud aga mitte maja mahutamine olemasolevale krundile, vaid suhteliselt tihedas linnaruumis kvaliteetse elamisväärse keskkonna tekitamine,» rääkis endine Tartu linnaarhitekt Tiit Sild.


Maapind ei saa tänu ümbritsevatele kõrgetele hoonetele peaaegu üldse päiksevalgust, mis piirab hoovi kasutusvõimalusi. Seetõttu on elanike hooviala, mis elanike ühiskasutuses, tõstetud hoone katusele, kus on valgus ja avanevad vaated ümbritsevale katusemaastikule.

Hoonel puudub klassikaline trepikoda. Ligipääsud korteritele on lahendatud läbi välisõhu kulgeva trepi, mis ühendab omavahel tänavatasapinna ja katusele tõstetud hoovi.


Hoone loojad on oma sõnul püüdnud säilitada krundi vanalinlikku hõngu, korrastades ühe vanalinna hoone ning tihendades linnaruumi ka funktsionaalselt. Üht-teist tuli projekti valmimise käigus ikka muuta, nii näiteks sai maja uued piirded - algselt planeeritud olid küll tagasihoidlikumad, aga ka kallimad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles