Kohver välismeedias: vahetus meenutas külma sõja aegset põnevikku

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eston Kohver The Telegraphis
Eston Kohver The Telegraphis Foto: Ekraanitõmmis

Eston Kohvri ja Aleksei Dresseni vahetust kajastasid suured väljaanded nagu The New York Times, BBC ja The Telegraph, mis kirjeldasid sündmust kui külma sõja aegset trillerit. 

Briti päevaleht The Telegraph kirjutas, et luurajate vahetus maandab pingeid Balti riikides. Artiklist võib välja lugeda, et vahetus Eesti-Vene piiril meenutas justkui külma sõja aegset trillerit. Just nõnda kirjutas ka Reuters. 

Foto: Ekraanitõmmis

USA väljaanne The New York Times oli küsinud arvamust Euroopa välissuhete nõukogu vanemteadurilt Kadri Liigilt, kelle arvates venelastel polnud Kohvrit enam vaja ning tahtsid temast lihtsalt lahti saada. 

Rahvusvahelise kaitseuuringute keskuse asedirektor ja juhatuse liige Martin Hurt ütles väljaandele, et Kohvri vabastamine võidi ajastada just sellele ajale, mil Venemaa president Vladimir Putin teeb visiidi ÜRO Peaassambleele, kus ta peab kõne ning kohtub ka USA presidendi Barack Obamaga. «Moskva tahtis Kohveri intsidendi kaelast ära saada,» kommenteeris Hurt. 

Samas valguses kirjutas uudise ka Agence France-Presse (AFP) uudisteagentur, mis tsiteeris Moskva advokaati Mark Feiginit, kelle sõnul oli «vahetus korraldati poliitilisel tasandil ning planeeriti Venemaa maine parandamiseks just enne president Vladimir Putini kõne esmaspäeval ÜRO-s». 

BBC haakis artiklile juurde video kahe mehe vahetusest sillal ning kirjutas ka üldisest olukorrast kahe naaberriikide vahel. 

Foto: Ekraanitõmmis

«Venemaa ja selle Balti naabrite suhted on olnud keerulised alates sellest ajast, mil viimased liitusid NATO ja Euroopa Liiduga aastal 2004. Suhted on halvenenud veel enam Ukraina kriisi tõttu, kus Venemaad süüdistatakse separistide relvastamises, mida Moskva eitab.» 

Liitlased tervitasid Kohvri vabastamist

«Suurepärane näha Eston Kohvrit vabana, õnnitlused temale ja Eestile. Tema ebaseaduslik röövimine Venemaa poolt poleks tohtinud kunagi aset leida,» säutsus Läti välisminister Edgars Rinkēvičs suhtlusvõrgustikus Twitter.

«Rõõmus, et Eston Kohver naaseb koju. Hea uudis,» kirjutas Soome välisminister Timo Soini Twitteris välisministeeriumi kontol.

«Tervitan seda, et Eston Kohver on viimaks vaba ja saab perekonna juurde naasta. Õiglus on jalule seatud,» lausus Rootsi välisminister Margot Wallström sotsiaalmeedia vahendusel.

«Tervitame Eesti ohvitseri Kohvri vabastamist. Veel paljusid hoitakse Venemaal ebaseaduslikult kinni,» ütles Leedu välisminister Linas Linkevičius Twitteris.

«Tervitame Eesti-Vene kokkulepet Eston Kohvri Eestisse tagasi vahetamiseks,» teatas USA Eesti saatkond Twitteris.

«Tervitan uudist, et Eston Kohver on viimaks vaba ja koos oma perega. Teda poleks tohtinud kunagi röövida ja vangistada,» kirjutas Twitteris Briti Euroopa asjade minister David Lidington.

Eesti kaitsepolitseinik Eston Kohver vahetati laupäeval Pihkva oblastis Kunitšina Gora piiripunktis endise kaitsepolitseiniku, Eestis riigireetmises süüdi mõistetud Aleksei Dresseni vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles