Riigikohtu esimees: õigusabi kättesaadavus jätab soovida

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikohtu esimees Priit Pikamäe
Riigikohtu esimees Priit Pikamäe Foto: Margus Ansu / Postimees

Riigikohtu esimehe Priit Pikamäe hinnangul on igapäevane õigusabi tavainimese jaoks kallis ja seega raskesti kättesaadav.

Pikamäe sõnul tähendab kohtuskäimine eestimaalaste jaoks sageli suurt väljaminekut: «Õigusabi hinnad on Eestis kõrged ja kui arvestada, et möödunud aastal anti õigusemõistmise nädala raames tasuta õigusnõu ligi sajale inimesele, kuid soovijaid oli vähemalt teine samapalju veel, siis see näitab, et Eesti inimestel on õigusabi kättesaamisel tõsised vajakajäämised,» vahendas justiitsministeerium BNS-ile Pikamäe seisukohta.

Justiitsminister Urmas Reinsalu sõnul on Eesti kohtusüsteem kiire ja tõhus, ent alati on võimalik veelgi edasi areneda. «Näiteks tsiviilvaidlustes on meie kohtusüsteem lühikeste menetlusaegade poolest Euroopas kolmas. Samas ei saa öelda, et õigusemõistmise kvaliteet kannataks – tänu edukale kohtujuristide projektile saame rääkida ühteaegu nii kiirest kui ka kvaliteetsest kohtumõistmisest,» märkis Reinsalu.

Esmaspäeval algaval õigusemõistmise nädalal räägitakse Eesti kohtusüsteemi käekäigust, õigusemõistmise olemusest ja hetkeolukorrast, antakse sel teemal loenguid ja koolitunde, toimub mitmeid muid üritusi ning jagatakse tasuta õigusnõu. Õigusmõistmise nädalat tähistatakse juba kolmandat aastat. Nädala vältel annavad SA Õigusteenuste Büroo juristid tasuta õigusnõu kuues erinevas Eesti linnas: Tallinnas, Tartus, Jõhvis, Narvas, Haapsalus ja Kuressaares.

Tasuta õigusnõu saab küsida ka justiitsminister Urmas Reinsalult esmaspäeval Tallinnas Kentmanni kohtumajas kella 10-11 ja teisipäeval kella 11-12 Vene kultuurikeskuses toimuval Eesti juristide liidu korraldataval Õigusapteegi õigusnõustamisel.

Kolmapäeval kuulutab riigikohus välja traditsioonilise õpilaste õigusteemaliste tööde konkursi. Tänavu keskendub kaasuskonkurss laste õigustele ja see viiakse läbi koostöös õiguskantsleriga. Eelmisel aastal kuulutati lisaks tavapärasele kaasuste lahendamistele välja ka loovtööde kategooria ning tulemusena saadi huvitavaid tõlgendusi, näiteks videosid, luuletusi ja isegi joonistusi. Sama kategooria kuulutatakse välja ka sel aastal.

Õigusemõistmise nädala kavas on mitmeid teisigi õpilastele suunatud üritusi. Kohtunikud ja ka justiitsminister annavad ühiskonnaõpetuse tunni, kus räägivad õigusriigi olemusest ja õigusvaldkonna erialadest. Mõistagi on avatud kohtumajade uksed üle Eesti, soovijad saavad uudistada kohtumaju nii väljast kui ka seest.

Lisaks korraldab Tartu halduskohus abiturientidele harjutuskohtu võistluse ning kohtunikud kõigist kolmest kohtuastmest räägivad õigustudengitele kohtuniku elukutsest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles