Marina Kaljurand kohtus Vene välisministri Lavroviga

Georgi Beltadze
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti välisminister Marina Kaljurand (paremal) ja tema Vene kolleeg Sergei Lavrov (vasakul)
Eesti välisminister Marina Kaljurand (paremal) ja tema Vene kolleeg Sergei Lavrov (vasakul) Foto: Välisministeerium

Välisminister Marina Kaljurand arutas New Yorgis ÜRO peaassamblee avanädala raames toimunud kohtumisel Vene välisministri Sergei Lavroviga Eesti ja Venemaa kahepoolsete suhete küsimusi.

Vene uudisteagentuuri RIA Novosti kirjeldusel ja Kaljuranna kinnitusel vahetasid välisministrid kohtumise alguses vene keeles viisakusavaldusi.

«Tere, Marina, meeldiv taas kohtuda,» tervitas Lavrov.

Kaljurand möönis, et nad ei ole tõesti ammu kohtunud.

«Nagu öeldakse, lubaduse täitmist tuleb kaua oodata,» vastas Vene välisminister.

Lavrov tundis huvi, millal jõudis Eesti kolleeg New Yorki kohale, mille peale Kaljurand vastas, et reedel.

«Sellisel aastaajal, mil koguneb ÜRO peaassamblee, sebivad kõik. Hea, et oleme esialgu suutnud graafikust kinni pidada,» lausus Lavrov.

Välisminister Kaljurand ütles Postimehele, et niipea, kui ajakirjanikud lahkusid ruumist, mindi kohtumisel üle inglise keelele.

Kohe esimese asjana väljendas Kaljurand rahulolu, et Eston Kohvri küsimus on leidnud lahenduse, ent pidas tema röövimist kahetsusväärseks. Lavrov olevat seepeale korranud  Vene ametlikku seisukohta, et kaitsepolitsei töötaja näol oli tegemist Eesti spiooniga, kes peeti kinni Vene territooriumil.

«Siinkohal on endiselt meie arusaamine sellest intsidendist täiesti erinev,» märkis Eesti välisminister, lisades, et ta pidas vajalikuks oma Vene kolleegile üle korrata, et Eesti pool ei tunne tänulikkust Venemaa vastu, et Kohver lasti vabaks, vaid et taunib röövimist.

Samuti arutati kohtumisel Eesti-Vene piirilepete ratifitseerimisega seonduva üle. Välisminister Kaljuranna sõnul kavatseb Eesti valitsus peatselt esitada piirilepingud riigikogule ratifitseerimiseks. «Välisminister Lavrov ütles, et ka Vene riigiduuma hakkab neid lähiajal menetlema,» kinnitas Eesti välisministeeriumi pea.

Veel olevat Vene välisminister pärinud Kaljurannalt, kas Eesti kavatseb ehitada piirile tara. «Vastasin talle, et 21. sajandil on olemas ka paremad tehnilised vahendid Eesti piiri valvamiseks, aga kui kunagi peaks tekkima vajadus tara ehitamiseks, siis kindlasti arutame ka seda,» nentis Kaljurand. 

«Lisaks käsitlesime teisi kahepoolseid lepinguid, muuhulgas diplomaatilise kinnisvara, sõjahaudade ja hädaolukordade lepinguid,» sõnas Kaljurand, kelle sõnul pidid mõlemad pooled tunnistama, et ka mõne eelpool nimetatud lepingu puhul ei jagata ühiseid seisukohti.

Kaljurand lisas, et nad kõnelesid Lavroviga ka kahepoolsetest kultuurisuhetest ja võimalustest välisministeeriumite vaheliste poliitiliste konsultatsioonide pidamiseks, et arutada Euroopa julgeoleku ja teiste rahvusvaheliste küsimuste üle.

Samuti tuli aruteluks Euroopa Liidu kehtestatud sanktsioonid Venemaa vastu. Kaljurand rõhutas, et kõik liikmesriigid täidavad kehtestatud sanktsioone, kuni selleks on põhjust.

Välisminister Marina Kaljurand saabub USAst tagasi Eestisse sel reedel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles