Kanadas Québecis muudetakse 11 paiga nime, kuna neis on sõna «nigger»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader filmist «12 aastat orjana». Pildil pategelane Solomon Northup (Chiwetel Ejiofor)
Kaader filmist «12 aastat orjana». Pildil pategelane Solomon Northup (Chiwetel Ejiofor) Foto: Wikipedia.org

Kanada Québeci provintsi paikade nimekomitee plaanib muuta 11 kohanime, kuna neis esineb halvustava varjundiga ja rassistlik sõna «nigger» või «nègre».

Komitee teatel on kuus ebasobivat nime ingliskeelesed ja viis prantsuskeelsed, edastab AFP.  

Québeci provintsi elanikest umbes 80 protsenti kõnelevad enakeelena prantsuse keelt.

Québecis on paikade nimede teemal diskuteeritud alates suvest. Nimemuutmise käivitas kohalik üliõpilane, kes juhtis tähelepanu rassismile viitavatele kohanimedele ja alustas kampaaniat.

Komitee teatel on eesmärgiks, et uued nimed kajastaksid piirkonna ajalugu, kuid samas tühistataks viiteid tumedanahalistele kanadalastele.

Üks paik, mille nimi muutub, on Québeci pealinnast Montrealist 300 kilomeetri kaugusele loodesse jääv kosk, mis seni on kandnud nime Nigger Rapids. See sai sellise nime 20. sajandi alguses selles hukkunud tumedanahalise paari järgi.

Kohalikud kasutasid Nigger Rapidsi nime pikka aega, kuid riiklikul tasandil kinnitati see alles 1983. aastal. Piirkonnas on veel kolm koske, mille nimes on sõna «nigger» ja ka need saavad uued nimed.

Montrealist lõunasse jääb mägi, mille nimi samuti muutub. Nimemuutmiskomitee teatel sai see mägi nime sinna 1794 – 1833 maetud orjade järgi.

Montrealist itta jääva jõe Niger nimi kirjutati 1986 – 2006 ametlikult Nigger. Jõgi sai oma nime selle rannal elanud tumedanahaliste järgi, kes olid orjad ja põgenesid USAst Kanadasse.

Lisaks ingliskeelsetele kohanimedele muudetakse prantsuskeelseid kohanimesid, milles esineb sõna «nègre», mida peetakse sama halvustavaks, kui sõna «nigger».

Nimekomitee teatel on tegemist küll ajalooliste kohanimedega, kuid tänapäeval on need nimed saanud halvustava varjundi ja selle tõttu tuleb neid muuta.

«Nimed juurduvad pika aja vältel, kuid ajad ja arusaamad muutuvad. On ka neid, kes ei soovi kohanimede muutmist, kuna tegemist on viitega Québeci tumedanahalistele ja sellele, milline nende elu kunagi oli,» selgitas nimekomitee esindaja Jean-Pierre LeBlanc.

Ta lisas, et kohanimede muutmine on pikaajaline protsess, mille käigus konsulteeritakse kohalike elanikega ja uuritakse nende arvamust.

Veel ei ole selge, millal nimemuutmine käivitub ja millised on uued kohanimed, milles puuduvad «nigger» ja «nègre».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles