Saaremaad vaevab üha enam perearstide nappus

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perearst
Perearst Foto: SCANPIX

Perearstide vähesus Saaremaal, nende töötamine osalise koormusega või ajuti välismaal toob kaasa olukorra, et perearsti vastuvõtule pääsemise aeg venib pikemaks kui ettenähtud viis tööpäeva.

Terviseameti peremeditsiini osakonna juhataja Pille Saar ütles Saarte Häälele, et terviseamet ei ole seni saanud ühtegi kaebust Saaremaa patsientidelt, et perearsti vastuvõtule pääsemiseks läheb liiga kaua aega, samas on sellised kaebused sagedased Tallinnas.

Küll aga ei tule Saaremaa perearsti järjekordade tekke põhjusi kaugelt otsida – alates 2013. aastast on maakonnas välja kuulutatud neli perearstikonkurssi, millest kolm luhtusid ning Pille Saare sõnul on Saaremaa ses osas kehvas seisus ja ühel pulgal näiteks Lääne-Virumaaga.

Perearstide vähesusel on aga muidki põhjuseid: äsja ülikooli lõpetanud eelistavad tihti töötada juba olemasoleva nimistu juures teise arstina, ka eelistatakse suuremaid linnu, samuti väheneb perearstide arv nende meedikute arvelt, kes lähevad tööle välismaale.

Ka perearstide juurdekasv on soovitust väiksem, näiteks aastatel 2010–2014 võeti peremeditsiini residentuuri keskmiselt 26 residenti ja residentuuri lõpetas 18 perearsti aastas.

Refereeritud artiklit saab täismahus lugeda Saarte Häälest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles