Tokyo olümpial plaanitakse võistelda rulasõidus, surfis ja seinaronimises

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ekstreemspordivõistlus Simpel Session Saku Suurhallis.
Ekstreemspordivõistlus Simpel Session Saku Suurhallis. Foto: Jelena Rudi

2020. aasta Tokyo olümpiamängude korraldajad tegid ettepaneku, et mängude programmi kaasataks ühekordse ettevõtmisena viis ala, vahendab BBC.

Nendeks on rulasõit, surfamine, pesapall ja softpall, seinaronimine ning karate. Kokku jagataks viiel alal välja 18 medalikomplekti ning osalejaid oleks 474. Tavaliselt on mängude korraldajatele antud luba ühe või mitme ala kaasamiseks, mis oleksid nende riigis populaarsed.

Napilt jäid valikust välja seinatennis ehk squash, wushu ja bowling. Kokku pakuti välja 26 ala kandidatuur. Korraldajate sõnul iseloomustavad nimetatud viite spordiala nii traditsioonid kui ka noortepärasus. Kui rulasõit, surfamine, seinaronimine ja karate kuuluksid olümpiaprogrammi esmakordselt, siis pesapall ja softpall olid viimati olümpiamängude kavas 2008. aastal Pekingis. Mõlemad alad on ka Jaapanis ülipopulaarsed ning rahvusvahelise alaliidu andmetel harrastab neid maailmas 65 miljonit inimest.

Rahvusvahelise karateliidu kinnitusel väärib nende ala kohta olümpial, sest näiteks judos võisteldakse medalite nimel juba alates 1964. aastast ehk eelmisest korrast, kui mängud toimusid Tokyos. Lisaks ei vaja karate jaoks sobivate võistluspaikade leidmine lisainvesteeringuid.

Rulasõidu puhul rõhutakse ala plahvatuslikult kasvanud populaarsusele, seda eriti noorte seas. Seinaronimise valis ROK aga mullu näidisalaks, mis on kavas Hiinas Nanjingis toimuval noorteolümpial. Alaliit märgib, et ronimisseinu leidub maailmas enam kui 140s riigis ning ronijaid on 35 miljonit, kusjuures neist 40 protsenti on nooremad kui 20-aastased. Harrastajate keskmine vanus on aga vaid 23 aastat.

Surfi alaliit märkis aga oma taotluses, et tänu tehnoloogia arengule on võimalik nüüd surfivõistlusi pidada ka tehisvõistluspaikades, sest vaid ühe nupuvajutusega saab tekitada kuni kahemeetriseid laineid. Lisaks rõhusid ka surfi pooldajad ala noortepärasusele.

ROK peaks uute olümpiaalade osas langetama lõpliku otsuse järgmise aasta augustis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles