Juhiloata Mihhail Stalnuhhin liisib kuluhüvitiste eest autot, millega sõidab hoopis tema naine

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui Postimees ülemöödunud nädalal riigikogu liikmete autoparki üles pildistas, oli Stalnuhhin üks neist, kes tööle hoopis jala tuli.
Kui Postimees ülemöödunud nädalal riigikogu liikmete autoparki üles pildistas, oli Stalnuhhin üks neist, kes tööle hoopis jala tuli. Foto: Erik Prozes

Riigikogu liige Mihhail Stalnuhhin (KE) ei näe midagi halba selles, et igakuiselt hüvitatakse maksumaksja rahast talle enam kui 700-eurone autoliising, ehkki tal endal pole juhilubagi ning autoga sõidab hoopis tema abikaasa.

Eesti Päevaleht kirjutas täna, et keskerakondlasest riigikogu liige Mihhail Stalnuhhin, kellel nagu välja tuleb, ei ole juhiluba, on kuluhüvitiste eest saanud linnamaasturi nii naisele kui pojale.

Stalnuhhin nentis, et nii tõepoolest on, kuid tema endal mingisugust süüd ei näe. «Minu arvates ei ole rikutud mitte ühtegi reeglit ega seadust,» ütles ta täna Postimehele.

Kui Stalnuhhini vana auto, Mitsubishi Outlanderi eest tuli kuus kuluhüvitiste arvelt välja käia 816 eurot, siis nüüd sõidab ta «vaid» 744 eurot kuus maksva Honda CRVga.

Aga mis on valesti? Kas te usute, et kõik, kes riigikogus autosid liisivad, kasutavad seda ainult töölesõiduks?

Vastavalt hüvitamise korrale võib saadiku sõiduki roolis olla ka keegi teine, kui sõidud on seotud riigikogu liikme tööga. Küsimusele, kas tema naise sõidud on alati riigikogu liikme tööga seotud, vastas Stalnuhhin, et tal tuleb ette sõitusid nii bussiga, kolleegidega kui ka abikaasaga.

«Näiteks kui on üritused, mis puudutavad fraktsioonivälist tööd ja toimuvad reedeti-laupäeviti Eesti erinevates kohtades, siis naine on roolis ja viib mu ära,» rääkis Stalnuhhin.

Riigikogu kommunikatsioonijuht Urmas Seaver selgitas, et auto rendi- või liisingukulude hüvitamisel tuleb eeldada, et sõidukit kasutatakse riigikogu liikme tööga seotud tegevusteks. «Kui on esitatud kuludokument, ei ole riigikogu kantseleil võimalik kontrollida ega hinnata tehtud sõitude või kulutatud kütuse eesmärgipärasust. See on riigikogu liikme südametunnistuse küsimus,» märkis Seaver.

Ta lisas, et kuluhüvitiste kasutamine ja nendega seotud dokumendid on avalikkusele kättesaadavad ning riigikogu liige peab olema valmis selleks, et avalikkus küsib vajadusel tema käest selgitusi kulutustele. 

Küsimusele, kas Stalnuhhin  ise ei leia, et kuluhüvitiste eest pereliikmetele autode hankimises midagi valesti oleks, vastas ta: «Aga mis on valesti? Kas te usute, et kõik, kes riigikogus autosid liisivad, kasutavad seda ainult töölesõiduks? Isegi kui liisija on ise roolis, kas ta siis ei käi lastega lasteaias või mõnel puhkepäeval suvilas?»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles