Nestor: nii ei peaks riigikogu liige tegema

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Eiki Nestor.
Pildil Eiki Nestor. Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES

«Nii ei peaks riigikogu liige tegema,» võttis riigikogu esimees Eiki Nestor (SDE) lühidalt kokku Mihhail Stalnuhhini (Keskerakond) käitumise kuluhüvitiste kasutamisel.

Eesti Päevaleht kirjutas täna, et keskerakondlasest riigikogu liige Mihhail Stalnuhhin, kellel nagu välja tuleb, ei ole juhiluba, on kuluhüvitiste eest saanud linnamaasturi nii naisele kui pojale. Stalnuhhinile hüvitatakse iga kuu maksumaksja rahast talle enam kui 700-eurone autoliising, ehkki tal endal pole juhilubagi ning autoga sõidab hoopis tema abikaasa.

«Kuluhüvitised on ette nähtud tööga, mitte perega seotud kulutusteks,» ütles Nestor Postimehele.

Tõsi, ainus kontroll selle üle käibki vaid läbi selle, et kulutuste kasutamise dokumendid on avalikud. «Kui on ette nähtud teatud summa tööga seotud kulutuste hüvitamiseks – ja igaühel on need kulud olemas – siis ongi oluline, et pärast oleks seda teistel võimalik näha. Tänu sellele tuleb välja, et auto on liisinud inimene, kes seda autot kasutada ei saa,» ütles riigikogu esimees.

Nestor arvas, et kuluhüvitiste kasutuse avalikustamine aitab valijatel teha järeldusi selle kohta, keda järgmisel korral riigikokku valida. «Südamest loodan, et selles mõttes on avalikustamine mõjunud distsiplineerivalt. Me näeme täna saadikuid, kes ei kasuta kogu oma kuluhüvitist autoliisinguks, paljud teevad seda kahasse oma rahaga, või on liisinud odavama auto. Nad suudavad teha seda mõistlikul moel,» rääkis Nestor.

Selle süsteemi miinuseks pidas ta aga seda, et kui keegi paistab oma kuludega halvas mõttes silma, loob ta halva fooni kõigile neile, kes seda mõistuspäraselt suudavad teha. Pahandada saavad kõik.

Nestor lubas, et võtab kasutusrendi ja liisingute teema uuesti üles riigikogu vanematekogus. «Näen, et arvamusi on väga erinevaid. Juhatus peab tagama tasakaalu võimul ja opositsioonis olevate saadikute vahel, seetõttu peab arvestama, mis arvamused fraktsioonidel on ja püüame leida võimalikult suure konsensuse,» lubas riigikogu esimees.

Nestori arvates võib küll tunduda kõige populaarsem kogu kuluhüvitis ära kaotada. Siis aga on üpris loogiline, et kaugemalt Eesti nurkadest Tallinna tulnud saadikud jõuavad kodukanti väga harva. «Kindlasti on saadikutele hüvitised vajalikud, sest nad sõidavad palju ringi ja teevad palju mobiilikõnesid,» selgitas Nestor. 

Ratas: hinnangu annavad valijad

«Sellistele käitumistele annavad hinnangu valijad, kas see on õige või mitte,» kommenteeris Stalnuhhini teguviisi riigikogu aseesimees Jüri Ratas (Keskerakond).

Ta oli kindel, et kui vanematekogu kuluhüvitiste süsteemi oktoobris arutama hakkab, tuleb ka arutelu alla see kontekst, kuidas inimene liisib kuluhüvitiste eest mootorsõidukit, mille kasutusluba tal ei ole. 

«Minu tunnetus, et pigem hakatakse kuluhüvitiste süsteemi nüüd muutma,» arvas Jüri Ratas, kuid detaile, mismoodi seda tehakse, on tema sõnul veel vara välja öelda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles