Nutirobot tutvustab noortele IT võlusid

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu ülikooli arvutiteaduste instituut on loonud juhendi, mille abil kõik alates põhikoolinoortest peaksid suutma ehitada iseseisvalt nutitelefoni teel juhitava roboti.

Arvutiteaduste instituut soovib, et juhend leiaks tee võimalikult paljudesse koolidesse, et õpetajad saaksid teadmisi edasi anda ning tekitada noortes tehnikaalade vastu rohkem huvi.

Robot ehitatakse miniarvuti Raspberry Pi abil, mille külge ühendatakse ka mootorid ja valgusdioodid. Robotisse pannakse ka väike veebiserver, mis oskab nutitelefoni kaudu vastavale lehele minnes lugeda nutitelefoni andureid. Nii saab igaüks oma telefoni kallutades juhtida robotit.

Mitte ainult informaatikutele

Järgmise kuu lõpuks on roboti valmis ehitanud umbes kolmsada inimest, kelle hulgas on 220 Tartu ülikooli tudengit, 30 koolilast ja sama palju õpetajaid.

Tudengitel tuleb arvuti arhitektuur ja riistvara õppeaines samuti nutirobot valmis ehitada. Kuigi enamjaolt võtavad ainet informaatika esimese kursuse tudengid, leiab kursuselt ka käputäie humanitaare.

Eilses praktikumis osales teiste hulgas TÜ romanistika kolmanda kursuse üliõpilane Elen Torb, kes soovis end tehnilise ainega proovile panna ning arendada loogilist mõtlemist ja käelist tegevust.

Torb rääkis, et enne kursusele tulekut olid tal infotehnoloogia ja robootika kohta teadmised puudulikud, kuid nutiroboti sai ta sellest hoolimata juhendaja abiga valmis. Torb ütles, et kuna selge eestikeelne juhend oli ees, polnud nutirobotit kokkuvõttes väga raske ehitada.

TÜ informaatika eriala esimese kursuse tudengil Mihkel Vainol valmis nutirobot tunniga ning ta sai oma sõnul ise hakkama. Vaino arvas, et kui juhendaja kõrval on, suudavad nutiroboti ehitada ka need, kes ei õpi reaalteadusi.

Selge koolilastele

TÜ arvutiteaduste instituudi assistent ja nutiroboti juhendi koostaja Alo Peets on viimasel kuul loonud võimalikult lihtsa ja selge juhendi. «Juhend peaks olema selline, et teismeline oleks võimeline nutiroboti iseseisvalt päevaga kodus valmis ehitama,» ütles ta.

Robot ehitamine hõlmab mitmeid infotehnoloogia alusteemasid, nagu nutitehnoloogia IoT, Linux, HTML programmeerimine ning sisend-väljundseadmete juhtimine. Seadme ehitamine on aga tehtud võimalikult lihtsaks.

Paljudes koolides tegeletakse robootikaga, muu hulgas ehitatakse Lego klotsidest roboteid. Peets ütles, et Lego on puhtalt õppeplatvorm, mille peale enamasti teenuseid arendada ei saa. Nutirobotis kasutatava tehnoloogia ja teadmistega saab aga tema sõnul tooteid ja teenuseid ehitada.

Peets soovibki, et juhend jõuaks koolidesse, et selle kaudu saaksid õpetajad teadmisi edasi anda ja tekitada noortes rohkem huvi tehnikaalade vastu.

3. ja 17. oktoobril on Liivi 2 õppehoones koolinoorte töötoad, kus saab juhendajate käe all proovida nutiroboteid ehitada ja programmeerida.  
---------------------------

Nutirobot

• Töötab nutitelefoni abil kuni 50 meetri kauguselt.

• Ehitamine võtab kuni neli tundi.

• Oktoobri lõpuks valmib 300 robotit.

• 3. ja 17. oktoobril on aadressil Liivi 2 töötoad 15–22-aastastele koolinoortele.

• Lisainfo cs.ut.ee ja juhend aadressil nutirobot.ut.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles