Minister Saar jutustas armastusest Vene Teatri ja Dostojevski vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Saar
Indrek Saar Foto: Peeter Langovits

Eelmisel nädalal toimus Vene Teatris väitlusturniiri finaal teemal «Rahvus pole tähtis. Rahvus pole tähtis?». Ürituse peakülaline Eesti kultuuriminister Indrek Saar andis Etnowebile intervjuu.

Minister rõhutas, et korraldatud debattide eesmärk on rääkida avatult teemal, mis tekitab inimestel hirmu ja võõrastust. «Just sellistel teemadel peabki väitlema,» sõnas Saar.

Mõne nädala eest tuli minister välja ideega korraldada ümarlaud koos kodanikuühiskonna aktivistidega, et leida võimalusi vähendada Eestis elavate määramata kodakondsusega inimeste arvu: «Arutelu on vajalik uute ideede leidmiseks, et inimesed ise tahaksid Eesti kodakondsust.» Arutelude tulemused avaldatakse 16. oktoobril.

Milliseid inimesi on meil rohkem? Kas neid, kes erinevatel põhjustel ei saa Eesti kodakondsust, või neid, kes lihtsalt ei pea seda vajalikuks? «Inimesed vajavad motivatsiooni, nad peavad tahtma Eesti kodakondsust. Peamine on see, et ainult siin võivad Eesti kodakondsust omavad isikud arvestada riigi kaitsega. Teine tähtis asjaolu on see, et kodakondsus annab õiguse osaleda riigi poliitilises elus. Inimestele määramata kodakondsusega siiski kehtivad teatud piirangud,» selgitas minister.

Vestluses tuli jutuks ka vene kultuuri teema, nii Eesti kontekstis kui ka laiemalt. «Mina olen selle põlvkonna inimene, kes õppis vene keelt alates esimesest klassist. Koolis me lugesime väga palju raamatuid. Minul ei ole lemmikkirjanikku, aja jooksul need vahetusid, ent Dostojevski teosed tekitasid küll palju emotsioone. «Kuritöö ja karistus» on raske ja sünge romaan, see jättis väga tugeva mulje,» kinnitas Saar.

Minister rääkis ka sellest, et talle meeldib kohalik Vene Teater: «Viimati käisin ma vaatamas «Pidu katku ajal», mida näidati Tallinna Katariina kirikus ja vaataks hea meelega uuesti.»

Uudis on avaldatud projekti «LÕVI – lõimumisvaldkonna kommunikatsiooni​​koostöövõrgustiku arendamine ja uudiste vahendamine» raames. Lõimumisvaldkonna info koostamise ning edastamise projekti «LÕVI» toetab Integratsiooni ja Migratsiooni Sihtasutus Meie Inimesed (MISA).

Foto: MISA
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles