Padar: HKScani otsus on kui kohaliku toidu porri loopimine

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ivari Padar
Ivari Padar Foto: Toomas Tatar

Riigikogu maaelukomisjoni esimees Ivari Padar pidas ülimalt kahetsusväärseks Eesti suurima sealihatöötleja HKScan Estonia otsust importida sigu Soomest.

«See on uus hoop meie seakasvatajatele. Seakatku pärast kolmandas tsoonis asuvad laudad on sigu täis, kuid töötlejad ei taha kvaliteetset ja täiesti ohutut sealiha. Olukord meie lautades on niigi väljakannatamatu ja siis hakkab Rakvere lihakombinaat Soomest sigu sisse tooma. See oleks nagu kohaliku toidu porri loopimine,» teatas Padar pressiteate vahendusel.

Padari hinnangul on see sügavalt moraalne probleem, kui Eesti suurim toiduainetetööstus pöörab selja kodumaisele sealihale ja toodangule.

«Tahan tõsiselt küsida, et kas ajal, kus riik otsib erinevaid võimalusi kriisi leevendamiseks ja seakasvatajate aitamiseks, on ikka õige maksta sigade eest toetusi ASle Rakvere Farmid,» ütles Padar. «Tarbijana küsin ma, kas Rakvere lihakombinaadi toodangut peaks üldse ostma?»

«On ju igati põhjust eeldada, et meie suurimad lihatööstusettevõtted ilmutavad raskel ajal väiksemate tootjatega solidaarsust. Ma ei sea kuidagi kahtluse Soome liha kvaliteeti, aga täna, kus meie seakasvatajad on hädas, peaks keskenduma nende aitamisele,» märkis Padar.

Padari sõnul oleks igati vastutustundlik, kui HKScan vaataks oma otsused üle. «Kutsun ümbertöötlejaid probleemidele koos mõistlikke lahendusi otsima. Tarbijaid kutsun üles sööma eestimaist sealiha, mis on igati kvaliteetne.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles