Adams: ükski poliitik ei saa olla väljapool seadust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Adams.
Jüri Adams. Foto: Heiki Rebane / BNS

Rahva antud mandaat ei tähenda seda, et erakonna liige võiks oma prominentsusest hoolimata olla väljaspool seadust, ütles riigikogu vabaerakondlasest liige Jüri Adams, kommenteerides Keskerakonna seisukohta, et linnapea Edgar Savisaare ametist kõrvaldamise otsus on põhiseaduse mõttega vastuolus.

«Keskerakond ajab kaks asja lootusetult segamini,» ütles BNSile Adams, kes on Eesti põhiseaduse projekti peamine autor. «Kui rahvas on andnud erakonnale mandaadi, ei tähenda see, et üks selle erakonna liige saab olla väljaspool seadust.»

Adams toonitas, et kohtuniku otsus ei ole ühiskondliku moraali küsimus. Adamsi sõnul peab kohtunik langetama otsuse, mis tagab kõige parema õigusmõistmise. «Kohtunik peaks lähtuma õigusemõistmise kõige parema teostamise kriteeriumist,» sõnas ta.

Adams tõi esile, et eelmisel nädalal otsustas kohus mitte vabastada Tallinna linnavolikogu keskerakondlasest juhti Kalev Kallot eeluurimise ajaks ametist. «Kallo puhul otsustas kohus, et ta ei ole sellisel ametikohal, millel ta võiks mõjutada edasist õigusemõistmise kvaliteeti,» märkis Adams ja nentis, et ilmselt asus kohus Savisaare suhtes teistsugusele seisukohale.

Keskerakonna hinnangul on Tallinna linnapea Edgar Savisaare ametist kõrvaldamise otsus vastuolus põhiseaduse mõttega.

Demokraatlikel valimistel valisid 115 000 tallinlast linna juhtima Keskerakonna ning rahvalt mandaadi saanud volikogu valis linnapeaks kõige enam, pea 40 000 hääle kogunud Edgar Savisaare, märkis erakond. «Kui pelgalt kahtlustuse põhjal saab linnapea ametist kõrvaldada, siis milline mõte on üldse valimistel?» seisab Keskerakonna teates.

Harju maakohus kõrvaldas täna Edgar Savisaare kriminaalasja eeluurimise ajaks Tallinna linnapea ametist.

Riigiprokurör Laura Vaik kinnitas, et riigiprokuratuur on ametist kõrvaldamise taotlust esitades kaalunud selle toimingu vajalikkust ja põhjendatust. «Hindasime tõendeid, kriminaalmenetluse kahjustamise riske, arvestamise kriminaalmenetluses ilmnenud asjaolusid,» selgitas Vaik.

«Kuriteoepisoodides, milles Edgar Savisaart kahtlustatakse, on tunnistajateks Tallinna linnavalitsuse ametnikud, kes saavad otse või vahendatuna linnapealt korraldusi. Leiame, et tunnistajate mõjutamise vältimiseks on linnapea ametikohalt kõrvaldamine vajalik ja põhjendatud. Õiguskaitseasutusena on meie ülesanne tagada tunnistajatele võimalus mõjutusteta ütluste andmiseks,» lisas Vaik.

22. septembri hommikul esitas kaitsepolitsei Savisaarele kahtlustuse korduvas altkäemaksu võtmises. Kahtlustuse järgi võttis Savisaar 2014. ja 2015. aastal korduvalt altkäemaksu varade ja soodustustena nii enda kui ka Keskerakonna kasuks kokku mõnesaja tuhande euro väärtuses.

Lisaks Savisaarele on kahtlustuse saanud Porto Franco OÜ suuromanik Hillar Teder, samuti on kahtluse all Silikaat Grupi omanik Vello Kunman, tema nõunik, endine tipp-poliitik Villu Reiljan ja ehituskontserni Rand & Tuulberg suuromanik Aivar Tuulberg, ettevõtja Alexander Kofkin ja Tallinna linnavolikogu esimees Kalev Kallo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles