Seakasvataja: sigade Soomest toomine on majanduslik otsus

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Laht
Urmas Laht Foto: Arvet Mägi

Pahameel Eesti suurima sealihatöötleja HKScani otsuse üle elussigu Soomest sisse tuua oleks õigustatud vaid siis, kui Eestisse varem sealiha sisse pole toodud, ütles Eesti Tõusigade Aretusühistu esimees Urmas Laht.

Ta rääkis, et mullu toodi Eestisse sisse 44,6 protsenti sealihast, mis teeb meist sealiha importija. See, kas tegu on elussigade, tapakaaluga või tükikaaluga, ei oma enam siinjuures tähtsust. «Oleksin suhtunud kriitiliselt siis, kui me varem sealiha poleks importinud,» ütles Laht.

Teine küsimus on tema sõnul see, et Eestis on kolmanda tsooni piirangud ebaproportsionaalselt suured, mis on valitsuse nõrk või tegemata töö, rääkis Laht. HKScan ei saa aga kolmanda tsooni liha viia Lätti-Leetu, kus tooteid müüakse.

«Kindlasti need, kes kritiseerivad, ei ole mõelnud majanduse, vaid poliitika peale,» viitas ta. HKScani otsust Soomest elussigu tuua on kritiseerinud nii praegune maaeluminister Urmas Kruuse, peaminister Taavi Rõivas kui endine põllumajandusminister Ivari Padar.

Seakasvataja ütles, et Padar on kindlasti jätnud palju asju tegemata, et seakasvatuse olukord praegu selline on.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles