Eesti kauplusteketid on seni teadlikult eelistanud kohalikku sealiha

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sealiha
Sealiha Foto: Elmo Riig / Sakala

Eesti kauplustekettide lihalettidel on seni teadlikult valitsenud ülekaalukalt kohalikku päritolu sealiha, üksnes hinnatundlikumale kliendile mõeldes on väikeses mahus müügil ka importliha teistest EL riikidest.

«Kuigi hoiame hinnatundliku kliendi tarbeks sortimendis ka väga soodsat imporditud sealiha, siis põhisortimendis ja sooduspakkumistes oleme selgelt keskendunud kodumaise toodangu müügile,» rääkis ETK Grupi ostudirektor Taavi Kontson, viidates Konsumites, Maksimarketites ja A&O kauplustes müügil oleva sealiha päritolule. Küll aga kinnitas ta, et ligi 80 protsenti ETK grupi toidupoodides müügil olevast sealihast on Eesti päritolu. «Importsealiha moodustab ETK kogumüügist siiski vaid alla viiendiku ning need mahud on olnud langustrendis,» lausus Kontson.

Rimi kauplustes müüdavad värsked sealihatooted pärinevad nii kodumaistelt hankijatelt kui ka Taanist, Saksamaalt, Poolast ning Hispaaniast. «Lahtisest letist pakutav seahakkliha pärineb hetkel kodumaiselt tootjalt Atrialt, kodune hakkliha aga Rakverelt,» sõnas Rimi Eesti pressiesindaja Katrin Bats, lisades, et värske liha päritolumaa on vastavalt seadusandlusele alati märgitud ka toote pakendil. Ka ABC Supermarkets ostab Comarketi kaupluste ja Solarise toidupoe jaoks Eesti päritolu sealiha. «Välja arvatud mõningate nädalalõpu kampaaniate puhul – siis on meil müügil Euroopa Liidust ostetud liha,» märkis ettevõtte müügivõrgudirektor Tiina-Mai Mahlapuu.

Ka Stockmanni toidukaupade kaupluses müüdava sealiha tarnijad on valdavalt kohalikku päritolu, Rakvere lihatööstusest tuleb jahutatud sealiha ja Atriast rümbad ning sisefilee. «Maag Grupp ja Karia tarnivad nädalas 600 kilo kaelakarbonaadi Taanist ja see on ainuke artikkel, mis me välismaise toorainena ostame,» sõnas Stockmanni turundusjuht Erica Järv.

Kõigis Selverites ja kaubamajade toiduosakondes on Erkki Erilaiu kinnitusel lahtise liha letis eranditult müügil kodumaiste tootjate sealiha ja lihatooted, seal hulgas ka hakkliha. «Ostjad eelistavad kodumaist liha ning sellele tehakse kohalike tootjate toetamiseks ja läbimüügi suurendamiseks pidevalt sooduskampaaniad,» selgitas Selveri kommunikatsioonijuht, tähendades, et ka pakendatud sealihatoodete sortimendis on nendes kauplustes väga vähe välismaist kaupa.

Ka Maxima on lähtunud sellest, et pakkuda oma klientidele võimalikult palju kodumaist värsket sealiha ning sealihatooteid, kui ostuketil on olnud võimalik seda Eesti tarnijatelt hankida. «Juhul, kui Eesti tarnijatel nõutud tooteid vajalikus mahus polnud, oleme tarninud neid mujalt, enamasti lähiriikidest,» rääkis Maxima kommunikatsioonijuht Katja Ljubobratets, lisades samas, et mõnede tootjate avaldusi hinnates ei saa ostukett välistada, et Eesti kaupmehed on sunnitud lähitulevikus ajutiselt mõnevõrra suuremas mahus sealiha teistest riikidest hankima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles