Eesti konsul töötas Eston Kohvriga kohtumiste nimel iga päev

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eston Kohver
Eston Kohver Foto: Reuters / Scanpix

Kaitsepolitsei töötaja Eston Kohvri aastase vangistuse ajal tegeles Eesti saatkonna Moskvas konsulaartalituse direktor Signe Matteus iga päev selle nimel, et temaga regulaarselt kohtuda saaks, rääkis ta intervjuus Postimehele. 

Kuidas te isiklikult end tunnete pärast Kohvri vabanemist? Kuidas teile see uudis mõjus?

Kui ma kuulsin seda uudist, oli minus lõputult suur rõõm selle üle, et ta on vabaduses ja tagasi oma pere juures. Eston Kohver suutis terve aasta jooksul säilitada usku ja lootust koju naasmises, ta jäi kogu vangistuse ajal väärikaks ja kordagi ei vandunud alla.

Välisminister Marina Kaljurand rääkis intervjuus ERRile, et pidite taluma mitmesuguseid alandusi Eston Kohveriga kohtumise nimel. Palun kirjeldage, mismoodi Teie jaoks need vanglas käimised keeruliseks tehti?

Pea iga minu sammu Eston Kohvri kohta info küsimisel, kohtumiste taotlemisel, vanglas kohtumiste ootamisel ning Eston Kohvrile tema õiguste tagamise nõudmisel püüti teha võimalikult raskeks. Tuli ette ebaviisakat käitumist ning ebakonstruktiivsust.

Kui kaua kohtumised tavaliselt kestsid?

Kuigi Venemaa seadused võimaldavad kuni 3-tunniseid kohtumisi, piirati Lefortovos kohtumisi 1 tunniga. Pihkvas oldi paindlikumad ning seal olid veidi pikemad kohtumised.

Mis keeles te omavahel rääkima pidite?

Minu esimesel kohtumisel teatati, et peame omavahel suhtlema vene keeles, kuna mul ei olnud tõlki kaasas - mind ei teavitatud eelnevalt sellest nõudest. Esmased sõnumid sain talle siiski eesti keeles edasi anda, seejärel mind katkestati ja edasi suhtlesime vene keeles. Kõikidele järgnevatele kohtumistele tuli kaasa tõlk ja saime Eston Kohvriga suhelda eesti keeles.

Teil olid ka jututeemadel piirangud. Millest te saite rääkida?

Kohtumiste juures viibisid FSB töötajad. Enne kohtumiste algust selgitati, et võime suhelda ainult olmeteemadel. Mõnikord õnnestus ka teistel teemadel natuke rääkida, kuid nn kohtuprotsessist kõnelda ei lubatud, selleteemalised vestlused alati katkestati.

Kuidas te saite edastada Kohvrile infot, et tehakse tööd tema väljavahetamise nimel?

Kohtumistel rääkisin Eston Kohvrile, et nii Eesti riik kui ka meie rahvusvahelised partnerid töötavad väga tõsiselt ja aktiivselt tema Eestisse naasmise nimel. Lugesin ette ka erinevaid toetusavaldusi ja sõnavõtte. Sel teemal vestlesime igal kohtumisel. See andis talle tuge.

On räägitud, et Eston Kohver pidas vanglas väga vapralt vastu. Milline aeg sellest aastast tundus Kohvril kõige raskem olevat ja mis sel ajal toimus?

On loomulik, et sellises olukorras inimene väsib ja ma teadsin, et tal on raske. Kuid Eston Kohvris oli kogu selle vangistuse ajal imetlusväärselt palju jõudu ja eneseuhkust, mistõttu ta ei näidanud välja ega öelnud kordagi, et tal on raske.

Kui palju (ajaliselt või energiakulu poolest) teie möödunud aastast võttis töö Eston Kohveriga kohtumise nimel?

Tegelesin sellega praktiliselt iga päev, see oli prioriteet.

Mida saite teie lisaks kohtumas käimistele omalt poolt tema vabastamise nimel teha?

Eston Kohvri Eestisse naasmise nimel töötasid väga paljud inimesed ja igaühel oli selles oma roll. Mina konsulina püüdsin anda endast parima, et Eston Kohvril ei kaoks kontakt Eestiga, et ta saaks sõnumeid Eestist, suhelda telefonitsi oma lähedastega ning et lahendada olmeküsimusi, mis veidikenegi leevendaksid tema vangistuses olekut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles