Torud ja veevärk nõuavad enne talve ülevaatamist

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külmunud torude sulatamine.
Külmunud torude sulatamine. Foto: SCANPIX

Kuigi tõsise külmani on veel aega, tuleks majaomanikel torud ja veevärk talviste külmumiste, lõhkemiste ja muude murede ennetamiseks juba praegu üle vaadata.

Millele täpsemalt tähelepanu pöörata?

Kui teie kinnistu torustik on vähemalt paarkümmend aastat vana ja toruga on varem probleeme olnud, tasuks juba enne külmaperioodi torustik remontida või vajadusel välja vahetada. Külmunud pinnases on torustiku remont kulukam.

Lekete ennetamiseks võiks kaameravaatluse abil torusid kontrollida. Selle meetodi abil saab teada torustiku seisukorra ning võimalikud riskikohad.

Kui kanalisatsioonitorustik on varem talvel külmunud, on tõenäoline, et see kordub. Selle ennetamiseks võiks torustiku paigaldada sügavamale või see soojustada. Sealjuures tuleb kindlasti kinni pidada projekteerimis- ja ehitusnõuetest. Torude vahetamiseks ja ehitamiseks on mõistlik pöörduda kogemustega spetsialistide poole.

Avariide vältimiseks keldrites on oluline veenduda, et külm ei pääseks torustikele ligi, seega tuleb keldriaknad ja torustik soojustada. Veel ei tohiks keldris asuvaid veetorustikke kasutada riiuli või panipaigana, sest torustikud painduvad ja nihkuvad ning tulemuseks võib olla veeavarii.

Kui veearvesti asub veemõõdukaevus, oleks mõistlik soojustada ka kaevukaas. Selleks võib kasutada vähemalt 100 mm penoplasti. Penoplastist lõigata kaevukaane suurune kate ja asetada see kaane alla.

Talvel tühjana seisva maja puhul tuleks vesi torude külmumise ja lõhkemise ennetamiseks ajutiselt sulgeda.

Allikas: Tallinna Vesi

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles