Galerii: kaheksa riigi eriüksuslased harjutasid Lõuna-Eestis terrorismivastast koostööd

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Oktoobri algul viidi Lõuna-Eestis läbi rahvusvaheline eriüksuste terrorismivastane õppus ATHOS 2015 (Allied Terrorism Hindering Operation Simulation), mille eesmärk oli ulatusliku pantvangikriisi lahendamisel harjutada läbi rahvusvaheliste üksuste koostöö.

Siseminister Hanno Pevkuri sõnul kindlustab rahvusvaheline koostöö Eesti riigi võimekust reageerida võimalikele terrorismiohtudele igal ajahetkel. «Selleks on vajalik tihe koostöö rahvusvaheliste partneritega ning operatsioonides kokkuharjutamine, et tagada võimekus reageerida ohtudele jõuliselt, kiiresti ja efektiivselt,» sõnas ta pressiteate vahendusel.

Erinevad liitlasriikide eriüksused harjutasid õppuse käigus reaalseid tegevusi ja eriüksuste taktikaid, et olla valmis tegutsema koostöös teiste riikide eriüksustega terrorismivastase operatsiooni korral. Õppuse peakorraldaja oli siseministeerium, terrorismivastast õppust juhtis ja viis läbi kaitsepolitseiamet, taktikalise osa ja eelnevate harjutuste eest vastutas politsei- ja piirivalveamet.  

K-Komando juht Hannes Perk tõdes, et eriüksus toimib kõige paremini siis, kui see töötab ühtehoidva meeskonnana. «Õppuse peamine eesmärk oli harjutada erinevate ülesannete täitmist ja koos tegutsemist Eesti oluliste partnerriikide eriüksustega. Oluline osa õppusest oli teiste riikide eriüksuste töö eripärade ja töö stiili ühtlustamine, millega reaalse sündmuse lahendamisel tuleb arvestada,» märkis ta.

Lisaks Eestile osalesid õppusel Läti, Leedu, Poola, Soome, Saksamaa, Prantsusmaa ja Ameerika Ühendriikide esindajad. Kokku osales Lõuna-Eesti erinevates piirkondades läbiviidud õppusel ligi 150 inimest.

ATLAS koostöövõrgustik asutati 2001. aastal terrorismivastase võitluse ja kuritegevuse vastu võitlemise tõhustamiseks ning oskuste ja praktilise koostöö parandamiseks. Eesti on ATLAS võrgustikus ja ühisõppustel osalenud juba 2005. aastast, sellise rahvusvahelise haardega sisejulgeolekualane õppus toimus Eestis esmakordselt. 

Võrgustikku toetab ja rahastab Euroopa Komisjon ja see kuulub siseasjade direktoraadi peadirektori pädevusse. Tänavune õppus oli ettevalmistuseks Euroopa Liidu eriüksuste suurõppusele, mida siseministeerium soovib 2016. aastal samuti Eestis korraldada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles