Veerenni raudteeülesõidu sulgemine takerdus bürokraatiasse

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luite asumi elanikud tähistavad Veerenni raudtee ülesõidu säilitamist
Luite asumi elanikud tähistavad Veerenni raudtee ülesõidu säilitamist Foto: Mihkel Maripuu

Eile õhtul paukusid Tallinnas Veerenni tänava raudteeülesõidu juures šampanjapudelikorgid – kohalikke elanikke ühendava Luite Seltsi liikmed tähistasid seda, et linnavalitsus loobus plaanist ülesõit sulgeda.

Veerenni ülesõit on umbes 800 elanikuga Luite asumi ainus otseühendustee kesklinnaga. Selle sulgemisel peaksid sealsed elanikud kodust linna pääsemiseks sõitma läbi rahvasuus Kaamose auguks ristitud raudteeviadukti alt, mis teeks teekonna poolteist kilomeetrit pikemaks.

Kardeti ka seda, et viletsasti plaanitud ümbersõiduteel võivad tekkida ummikud ning see ei suuda lähiaastatel piirkonda kerkivate uute elamute ja kontoritega kaasnevat autohulka läbi lasta. Nüüd on inimeste mure vähemalt esialgu lahenenud, sest puuduliku dokumentatsiooni tõttu ei anna tehnilise järelevalve amet (TJA) Tallinna kommunaalametile raudteeülesõidu lammutusluba.

See omakorda tähendab, et linnavalitsus ei jõua oktoobri lõpuks ülesõidu sulgemistöödega valmis ning jääb ilma eurorahast, mida oleks raudteeohutuse suurendamise eest võinud saada.

Esialgu tahtis linn ülesõidu sulgeda juba 2013. aastal, kuid et valimised olid ukse ees ja kohalikud elanikud hakkasid jõuliselt protestima, lükati sulgemine kaheks aastaks edasi.

Tänavu suvel tehti riigihange ülesõidu sulgemiseks vajalike tööde tegija leidmiseks ning edastati dokumentatsioon kõikidesse vajalikesse instantsidesse. Viimasel hetkel selgus, et varasemad load ja kooskõlastused on muutunud kehtetuks, sest kahe aasta jooksul alates ehitusloa saamisest ei olnud ehitamist alustatud.

Tänavu 28. augustil esitati ehitusloa taotlus ülesõidu täielikuks lammutamiseks. Sellest, et ülesõidu sulgemiseks vajalik lammutusluba ei pruugi õigeks ajaks kohale jõuda, said linnaametnikud aimu 23. septembril, kui TJA teatas, et enne 30. septembrit lammutusluba ei väljastata, kuna lammutusloa eelnõu on esitatud Luite Seltsile arvamuse avaldamiseks.

Tegelikult venis lammutusloa saamine veel ühel põhjusel. «Ametile on esitatud Veerenni raudteeülesõidukoha lammutamise taotlus ning sinna juurde kuuluv vajalik dokumentatsioon. Oluline eeldus ülesõidu lammutamiseks on samasse kohta raudteeülekäigu rajamine. Rajamise näevad ette linna väljastatud projekteerimistingimused, seetõttu oli vaja taotleda lisaks raudteeülekäigu rajamise ehitusluba. Vastav taotlus on meile esitatud, hetkel käivad meile teada olevalt projekti kooskõlastamine raudteeinfrastruktuuri valdajaga ja taotluse juurde kuuluva dokumentatsiooni koostamine, pärast seda on võimalik TJA-l ehitusloa taotluse menetlusega edasi minna,» kommenteeris TJA raudtee infrastruktuuri osakonna juhataja Heigo Saare.

«Linn on seisukohal, et kui TJA ei väljasta ülesõidu lammutusluba hiljemalt 7. oktoobriks, ei ole võimalik ehitust tulenevalt ehitustööde mahukusest lõpetada tähtajaks, s.o projekti «Ülemiste liiklussõlme rekonstrueerimise II etapp» abikõlblikkuse perioodi lõpuks, 30. oktoobriks 2015,» tõdetakse linnavalitsuse dokumendis.

See tähendab, et linn võib ülesõidu sulgemise eest saada olnud ligi 700 000 eurost nüüd suu puhtaks pühkida ning seega pole neil lähiajal ka mingit huvi ülesõitu sulgeda.

Luite asumi elanikke kohtus esindanud Kristel Valk advokaadibüroost Sirel & Partnerid ütles, tegemist on küll hea uudisega, kuid see ei anna kindlust, et tulevikus ülesõitu jälle sulgema ei hakata. Et selles kindel olla, tuleb tema sõnul veel tööd teha.

«Oleme algusest peale olnud seisukohal, et linn ei tohiks võtta vastu niivõrd olulisi otsuseid ilma asjakohast menetlust läbi viimata ja asjaosalisi ära kuulamata. On rõõm tõdeda, et ka linn on sellest aru saanud ning õigusvastaseid toiminguid ei jätkata. Loodan, et edaspidi võetakse planeerimisotsuste vastuvõtmisel arvesse ka kogukonna arvamust,» ütles Valk.

Abilinnapea Taavi Aas kinnitas eile, et levinud arvamus, nagu tahaks Tallinna linn raudteeülesõitu sulgeda, olevat ekslik. «Tegelikult taotleb ülesõidu sulgemist Eesti Raudtee, kes on esitanud ka taotluse lammutusloa saamiseks. Meie oleme ainult tööde teostajad, aga kuna neile luba ei antud, siis ei ole meil ka midagi teostada,» rääkis Aas linnavalitsuse pressikonverentsil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles