Jätkuvalt purskav Indoneesia vulkaan raskendab päästetöid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täna Merapi vulkaanist tehtud pilt.
Täna Merapi vulkaanist tehtud pilt. Foto: SCANPIX

Jätkuvalt aktiivsena püsiv Indoneesia Merapi vulkaan on kodudest peletanud pea 70 000 inimest. Päästetööd kestavad järjekordsete pursete tõttu veelgi kauem.

Päästetöötajad on vulkaani läheduses nüüdseks tõsiselt hädas, kirjutab The Wall Street Journal. Ekspertide sõnul võib Merapi veel nädalaid aktiivne püsida. Lisaks kipuvad kohalikud järjest enam oma kodusid ja eluskarjasid kontrollima ning kardetakse, et julgeolekuväed ei suuda neid pikalt tagasi hoida.

Praegu ei lubata vulkaani jalami elanikke kraatrile lähemale kui kuus kilomeetrit ning paljud on mures, millises seisukorras nende kodud on. Samuti pelgavad võimud, et kohalikud ei pruugi oma kodudesse naasmiseks enam üldse luba saada. Ühtlasi ei arvestanud võimud, et abi vajavad niivõrd paljud inimesed.

Eile purskas Merapi veelgi agressiivsemalt, saates tuhka ja prahti laiali kuue kilomeetri raadiuses. Kokku on nädal tagasi purskama hakanud Merapi põhjustanud juba 38 inimese surma.

69 000 inimest on Jaava saarele laialipaisatud ja paljud elavad ajutistes laagrites. Tingimused olevat seal aga ebainimlikult halvad. Nii olevat osades laagrites vaid viis tualetti tuhende inimese kohta.

Samuti on Indoneesia hädas ka eelmisel esmaspäeval Mentawai saarestikku tabanud tsunami ohvrite aitamisega. Abi saatmine on raskendatud, kuna saared asuvad 12 tunnise laevasõidu kaugusel Sumatra saarest. Halva ilmaga on sõiduaeg veel märksa pikem.

Nüüdseks on teatatud ka esimestest lennuliinide katkestustest vulkaanist paiskuva tuha tõttu. Lennufirmad AirAsia ja Singapuri SilkAir teatasid Malaisias ajutistest rahvusvaheliste lendude katkestamisest Merapi läheduses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles