Põhja-Korea näitas paraadil väidetavaid tuumalaengu kandevõimega rakette

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea liider Kim Jong-un.
Põhja-Korea liider Kim Jong-un. Foto: SCANPIX

Põhja-Korea näitas laupäeval suurejoonelisel sõjaväeparaadil maailmale rakette, mis on riigi sõnul «väikse tuumalõhkepea» kandevõimega ballistilised raketid, kirjutas BNS.

«Kättemaksuhimulise sooviga muuta meie vaenlaste kants tulemereks, on liikvel meie võimsad taktikalised raketid, mis kannavad mitmekesistatud ja miniatuurseid tuumalõhkepäid,» ütles paraadi üle kandnud Põhja-Korea riigitelevisiooni kommentaator ajal, mil ekraanil näidati ridade kaupa rakette KN-08.

Lõuna-Korea kaitseanalüütik Lee Il-woo ütles, et esmakordselt 2012. aastal näidatud KN-08 uue versiooni ümaram ots näib olevat muudetud sedasi, et sellele oleks võimalik paigutada väikest tuumalõhkepead. KN-08 tegevusraadius on hinnanguliselt 12 000 kilomeetrit.

«See tähendab, et Põhja-Koreal võib olla õnnestunud omandada tehnoloogia tuumalõhkepea suuruse vähendamiseks ja nende paigutamiseks rakettidele,» sõnas ta.

Korea Kosmoseuuringute Instituudi analüütik Chae Yeon-seok hoiatas, et raketid võivad olla maketid.

«Pealispindse vaatlemisega ei ole võimalik teada saada, mis on nende sees. Asjaolu, et Põhja-Korea on välja töötanud tuumalõhkepeaga ICBMi, ei ole kunagi kinnitust leidnud,» sõnas Chae.

ICBM on lühend mandritevahelise ballistilise raketi ingliskeelsest nimetusest.

Põhja-Korea on korraldanud aastail 2006, 2009 ja 2013 kolm tuumakatsetust osana tuumarelva- ja raketiprogrammist, mida riik on rahvusvaheliste sanktsioonide kiuste arendanud.

Stalinistlik riik on kaua kuulutanud, et sel on tehnoloogia tuumapommide toimetamiseks kaugel asuvate vaenlasteni. Eksperdid suhtuvad skeptiliselt sellesse, kas Pyongyangil valdab tehnoloogiat selliste relvade tootmiseks.

USAs asuva mõttekoja Teaduse ja Rahvusvahelise Julgeoleku Instituut sel nädalal avaldatud raportis hinnati, et Põhja-Koreal oli 2014. aasta lõpus 10-16 tuumarelva.

Mõttekoja raportis väideti, et Pyongyang on suutnud ehitada lõhkepea 1300-kilomeetrise tegevusraadiusega Nodongi raketile, ent seati kahtluse alla raketi töökindlus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles