Ministeerium kavatseb valimisringkonnad ühtlasemaks muuta

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimine.
Valimine. Foto: Elmo Riig / Sakala

Justiitsministeeriumis on valmimas plaan, kuidas muuta valimisringkonnad ühtlasemaks, et nende vahel jagatud saadikukohtade arv erineks vaid mõne üksiku mandaadi võrra, sest praeguse korra kohaselt jagatakse kõige suuremas valimisringkonnas kolm korda rohkem mandaate kui kõige väiksemas.

Suuremad ringkonnad on ka 12-mandaadiline Tallinna kesklinn, Lasnamäe ja Pirita ning üks väiksemaid on ka kuuemandaadiline Hiiu-Saare ja Läänemaa, kirjutas ERR.

Justiitsminister Urmas Reinsalu (IRL) ütles, et Eestis on valimisringkondade ebavõrdne suurus tekitanud olukorra, kus on juba raske rääkida proportsionaalsest valimissüsteemist.

Justiitsminister selgitas, et kui 101 parlamendiliiget 12 ringkonna vahel ära jagada, on tulemuseks kaheksa saadikut ehk mandaati ringkonna kohta ja probleem on tema sõnul just suuremate ja väiksemate ringkondadega.

Reinsalu ütles, et näiteks võiks Harjumaa olla eraldi ringkond, mitte üks ringkond koos Raplamaaga, üks lähtekoht oleks tema sõnul, et maakondi ei hakataks poolitama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles