Lukašenko võitu presidendivalimistel peetakse juba ära otsustatuks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Presidendivalimised Valgevenes.
Presidendivalimised Valgevenes. Foto: Xinhua/Xinhua/Sipa USA

Valgevenes valitakse täna presidenti ja ehkki peale valitseva autoritaarse presidendi Alaksandr Lukašenka kandideerib veel kolm inimest, peetakse Lukašenko võitu juba ära otsustatuks, kirjutas ERR.

Sõltumatute vaatlejate hinnangul aga ei lähe valimised paljudele valgevenelastele üldse korda, ülejäänuist suur osa on niikuinii valitseva presidendi poolt.

Lukašenko mainet valgevenelaste silmis on tõstnud tõik, et Ukrainas käib sõda, aga Valgevenes on kõik rahulik, samuti Lukašenko deklaratiivne vastuseis Venemaa lennuväebaasi rajamisele Valgevenesse ja oluliselt paranenud Valgevene suhted Läänega.

«Need valimised ja mitte ainult valimised võivad parandada meie suhteid Läänega ainult siis, kui Lääs ise seda tahab. Ütlen teile ausalt, me tegime Valgevene valimiste eelõhtul kõik, mida Lääs meilt tahtis,» vahendas ERR Valgevene presidendi sõnu.

BNS kirjutas, et Valgevene presidendi valimistel oli pühapäeva õhtul kella kuueks osalenud ligi 82 protsenti valijaskonnast, valimisjaoskonnad on avatud kella kaheksani õhtul ja esialgsed valimistulemused selguvad ööl vastu esmaspäeva.

Pealinnas Minskis oli hääletamas käinud 67,07 protsenti, Gomeli oblastis 86,46, Vitsebski oblastis 87,57, Bresti oblastis 85,16 ja välisriikides 77,69 protsenti.

Valijanimekirjadesse oli kantud 6 995 181 Valgevene kodanikku.

Pühapäevastel presidendivalimistel on viiendat ametiaega püüdleval Aleksandr Lukašenkol kolm vastaskandidaati: kahe valitsusmeelse erakonna juhid Sergei Gaidukevitš ja Nikolai Ulahhovitš ning vähetuntud opositsiooniaktivist Tatjana Korotkevitš.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles