Soome kaitsejõududes uuriti, kui suured oleks sõja korral isikkoosseisu kaotused

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome sõdurid
Soome sõdurid Foto: SCANPIX

Väljaanne Helsingin Sanomat teatel tegid Soome kaitsejõud uuringu, et kui suured oleks sõja korral Soome kaotused isikkoosseisu näol.

Uuring näitas, et lahingus osalevate sõdurite seas oleks ööpäevane kaotus kuni 20 protsenti.

Inimkoosseisu kaotuste hulka loetakse surnud, haavatud, kadunud, haiged ja lahingustressi all kannatajad. Vastavalt klassifitseerimisele antakse ellujäänutele ravi.

Kui Soome satuks nüüd sõtta, siis surma saanuid oleks umbes 20 protsenti, vigastatuid 60 protsenti, kadunuid kümme protsenti ja lahingustressi alla kannatajaid kümme protsenti.

Seega võib sõjas hukkuda sadu sõdureid päevas. Uute andmete kohaselt, kui tegemist on suure lahinguga, võib hukkunute arv ööpäevas olla 480 meest ja haavatuid 300.

Soome kaitseväe andmed põhinevad käsiraamatul « Kaatuneiden huollon opas», mida on välja antud alates 1990. aastast.

«Seni on seda on seda kokku pannud vaimulikud, kes ei ole sõjaväelased. Nüüd aga on see suures osas sõjaväelaste koostatud ja selles on vahe,» teatas kaplan Vesa Aurén, kes on uue käsiraamatu eestvedaja.

Uues käsiraamatus on juhendid, kuidas hukkunutega nüüdisaegse sõja korral toimida, neid evakueerida ja matta.

Sõjas hukkunud on Soomes seni olnud kirikuisade pärusmaa, kuid nüüd on oma sõna sekka öelnud ka sõjaväelased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles