Kas hiiliv või hooliv haldusreform?

, Sangaste vallavanem, töörühmlane ja üks kodanikualgatuse algatajatest
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Otepää vallavanem Kaido Tamberg
Otepää vallavanem Kaido Tamberg Foto: Arvo Meeks

Kui Arno isaga vallamajja jõudis, oli haldusreform jälle alanud. Nii võiks parafraseerida üht tuntud lugu. Tegelikult oleks vaja see lõputu reformipahvakute mullikile krudimine lõpetada ning haldusreform talupojamõistusest lähtuvalt ära teha. Nii, et see oleks võimalikult hooliv maaelu suhtes ja kogukondade huvidest lähtuv. Mitte pelgalt poliitilis-matemaatiline omakasutehing, vaid arukas ja arvestav haldusmuutus.

Just selleks ja seepärast koguneti Sangastesse 8. oktoobril. Kodanikualgatuse korras ja mõttevahetuseks, mitte ühinemisotsust ette valmistama. Hea Palupera kogukondlane Ermo Kruuse kirjutab oma artiklis 13. oktoobri Valgamaalases nii, et jääb mulje justnagu ühinemiskoosolekust. Tahaks samuti kohalviibinuna ära õiendada, et nii see siiski päriselt polnud.

Mõte oli vaadelda eelkõige haldusreformi just maakogukondade seisukohast – ehk siis just nende valdade seisukohast, kellel endal pole uhket tõmbekeskuse nime kandvat keskust. Sestap ei kutsutud ka head naabrit Otepääd, sest kutsumise kriteerium oli piirkonna hajaasustuslik ja «tõmbevaba» vald. Palume naabritel seepärast mitte solvuda, sest ka kasside ja koerte näitusi korraldatakse enamasti eraldi saalides.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles