Hambaid ei tohiks harjata liiga kõvasti

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liiga tugevalt harjamise vältimiseks tuleks hambaharja hoida nagu pliiatsit - kasutades vaid sõrmeotsi.
Liiga tugevalt harjamise vältimiseks tuleks hambaharja hoida nagu pliiatsit - kasutades vaid sõrmeotsi. Foto: SCANPIX

Hambaravikeskuse Kliinik 32 igemehaiguste arst dr Lauri Vahtra sõnul kipuvad hambaid liiga tugevasti harjama enamasti nooremad inimesed ning need, kes püüavad hambaid hästi heledaks pesta.


Tohter selgitas, et liiga tugeva harjamise puhul esineb kahte tüüpi probleemi – üks grupp inimesi on sellised, kes lihtsalt jõuga nühivad hammaste huulepoolseid pindu ning teine grupp on sellised patsiendid, kes põevad igemehaigusi ja kelle igemepõletikus ige on lihtsalt hapram ning mida on hambaharjaga kergem vigastada.

Liiga kõva harjamise tagajärjel võivad hakata igemed taanduma, ehk hambakaela pealt harjatakse igemed lihtsalt ära. «Kui see ei ole seotud igemepõletikuga, siis see on põhiliselt esteetiline probleem, see ei tee hammast palju halvemaks või nõrgemaks,» selgitas Vahtra.

«Teinekord on need hambad tundlikumad ja kui neid on naeratades näha, siis nad ei ole väga ilusad, aga see ei ole nii suur probleem nii kaua, kui põletikku ei ole,» möönis igemehaiguste arst ning lisas, et liigtugevast harjamisest põletikku tekkida ei saa – põletikku tekitavad ikkagi bakterid.

Vahtra soovitas kasutada pehmet hambaharja, isegi keskmise tugevusega on tema sõnul liiga kõva. Kindlasti ei tohiks välimisi külgi jõuga pesta, hambaharja võiks käes hoida nagu pliiatsit. «Ütleme hoolikalt, mitte jõuga. See jõud ei korva seda põhjalikkuse puudumist,» lisas tohter.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles