Noorte võitlus Tallinna Noorsootöö Keskuse säilitamise nimel kogub tuure

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna kesklinna noortekeskus.
Tallinna kesklinna noortekeskus. Foto: Liis Treimann

Tallinna Noorsootöö Keskuse selja taha on koondunud nii Eesti Noorsootöötajate Ühendus kui ka Tallinna Õpilasesindus ning keskuse likvideerimisvastase kommuuniga Facebookis on liitunud juba üle 2200 inimese.

Tallinna Noorsootöö Keskuse (TAN) direktori asetäitja Kristjan Kruusi sõnul tundub keskuse võimalik sulgemine siiani täiesti uskumatuna, kuigi eelnõu TAN-i likvideerimise ja selle osakondade laialijagamise kohta on juba koostatud ning liigub linnavalitsuses kooskõlastusringides.

«Nördimust tekitab see, kuidas asja aetakse,» märkis Kruus. «TAN-i töötajad on pandud fakti ette, ei ole toimunud konsultatsioone ega arutelusid. Noortekeskuste võimalikku laialijagamist ei ole töötajatele selgitatud,» lisas ta.

Kruusi sõnul on TANi näol tegemist koostöövõrgustikuga, mis korraldab lisaks noortekeskustes toimuvale ka ülelinnalisi projekte ja programme, rahvusvahelist noorsootööd ja osaleb üle-Eestilistes tegevustes. «Ühtse asutusena on tagatud niigi väheste ressursside optimaalne kasutamine,» märkis ta.

Linnaosade all hakkab noortekeskuse käekäik Kruusi sõnul sõltuma konkreetse linnaosa ametnike ettevalmistusest ja arusaamast noorsootööst. «Hetkel võib väita, et see ettevalmistus on äärmiselt ebaühtlane ning noortekeskuste teenuse tase langeb,» selgitas ta.

Eesti Noorsootöötajate Ühenduse esimees Kadi Bruus lisas, et diskussioon selle üle, kas Tallinna noortekeskusi peaks juhtima tsentraliseeritult või peaks need olema linnaosavalitsuste alluvuses, on kestnud nüüdseks juba kümme aastat ning alati on olnud rohkem argumente esimese juhtimismudeli kasuks.

Tallinna Õpilasesinduse kõneisik Daniel Sepp leiab, et noorsootöökeskuse sulgemise temaatika vajab põhjalikumat avalikku arutelu erinevate osapoolte vahel, kuid tema sõnul on äärmiselt negatiivne, et rahvast kutsutakse vastanduma veel enne, kui eelnõu on linnavalitsuse istungile jõudnud.

Tallinna spordi- ja noorsooameti juhataja Rein Ilves rääkis Postimees.ee´le, et TANi reorganiseerimise eesmärk on parandada noorsootöö tegevust ja tõhustada koostööd. Noorsootöö tegevus võiks ja peaks tema hinnangul hõlmama koostööd teiste linna asutustega ning sealhulgas ka linnaosavalitsustega.

Praegu on noorsootöö Tallinnas Ilvese sõnul hajutatud mitme asutuse vahel, mis teeb valdkonna koordineerimise keeruliseks ja toob lisapingeid. Samuti esineb tema väitel liiga palju töö dubleerimist.

Otsus TANi sulgemise kohta ei sündinud Ilvese kinnitusel tormakalt, vaid pikema ettevalmistuse tulemusena. Nii näiteks toimus tema sõnul juulist oktoobrini kolm laiapõhjalist nõupidamist, milles osalesid spordi- ja noorsooamet, haridusamet ja linnaosade valitsused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles