Kaljurand ja Hammond arutasid rändekriisi ja julgeolekut

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marina Kaljurand
Marina Kaljurand Foto: Mihkel Maripuu

Välisminister Marina Kaljurand arutas kohtumisel Ühendkuningriigi välisministri Philip Hammondiga Euroopa julgeoleku ja rändega seotud küsimusi.

Kaljurand tänas neljapäeval aset leidnud kohtumisel Ühendkuningriiki tugeva panuse eest kahepoolsesse kaitsekoostöösse, teatas välisministeerium. «Briti õhuväelased teostasid Ämarist selle aasta maist kuni augusti lõpuni Balti riikide õhuturbe missiooni ning me tervitame Ühendkuningriigi otsust panustada NATO õhuturbe missiooni ka järgmisel aastal,» sõnas ta. Kaljuranna sõnul on õhuturbe teostamine Ämari õhuväebaasist osa NATO solidaarsusest. «Et Euroopa julgeolekuolukord on jätkuvalt ettearvamatu, on Eestile väga oluline liitlaste püsiv ja nähtav kohaolek,» lisas ta.

Rääkides olukorrast Ukrainas olid välisministrid ühel meelel, et Euroopa Liidu Venemaa-vastaste sanktsioonidega peab jätkama kuni Minski kokkulepped on täidetud. «Äärmiselt oluline on ka Euroopa jätkuv poliitiline ja tehniline toetus Ukraina reformidele,» lisas Eesti välisminister.

Kaljurand ja Hammond peatusid kohtumisel ka rändekriisiga seotud küsimustel. Välisministrid olid ühel meelel, et tuleb ühiselt tegeleda põgenikekriisi põhjuste leevendamisega ning võidelda ebaseadusliku migratsiooniga. «Peame aitama ennekõike neid riike, kus põgenikesurve on viimastel aastatel olnud kõige suurem,» märkis Kaljurand.

Kahe riigi vahelisest koostööst rääkides rõhutas välisminister Kaljurand Eesti ja Ühendkuningriigi väga head koostööd. «Viimase aja tihedad kõrgetasemelised kohtumised Eesti ja Ühendkuningriigi vahel kinnitavad meie lähedasi ja töiseid suhteid,» ütles välisminister .

Välisministrid rääkisid pikemalt ka Euroopa Liidu tulevikust ning võimalikest reformiplaanidest. «Ühendkuningriik on Euroopa Liidu eesistujamaa 2017. aasta teisel poolel vahetult enne Eestit,» ütles Kaljurand. «Meile on tähtis teadmine, et Ühendkuningriik jätkab eesistumise ettevalmistustega ning saame eesistumisperioode ette valmistades oma tegevusi koordineerida.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles