Kurjategijad varastavad Saaremaal hobustelt sabasid ja lakku

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hobused koplis.
Hobused koplis. Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja

Saaremaal on mitut hobusepidajat oodanud koplis halb üllatus, kui keegi on salaja ära lõiganud hobuste lakad ja sabad, kirjutab Meie Maa.

Hobuste sabade ja lakkade kuritahtlikku lõikamist ei osanud loomaomanikud esimese korraga kahtlustadagi, sest hobused võivad ise ka karjamaal toimetades kuhugi kinni jääda ja natuke karvu kaotada. Kui aga lähemal vaatlusel oli näha, et saba ja osal loomadel ka lakk on suures osas väga lühikeseks jäänud, hakkas see juba kahtlusi tekitama.

Sabadelõikaja «käekiri» tundub eri paigus olevat sarnane – põhilise osa lakast ja sabast äralõikamine ning vahel ühe peenikese salgu alles jätmine, kirjutab Meie Maa.

Septembri esimesel poolel lõigati Kurisoo perekonna majast kaugemale jääva karja 12 hobuse jõhve. Osa hobuseid jäi oma sabast ilma pea täies ulatuses, mõnel õnnelikumal oli puudu hinnanguliselt 20 protsenti. Isegi kolmekuustel varssadel jäid alles vaid sabarootsupikkused jupid.

«See pole mitte ainult niisama kuritegu, vaid loomade piinamine, sest saba kasvab tagasi alles mitme aasta jooksul,» muretses oma loomade pärast Taavi Kurisoo, kes on avalikkusele tuntud Kuressaare endise abilinnapeana.

Kurisoo karjast «käärimaffia» kätte jäänud viis looma olid müügihobused. Neid lähema kahe aasta jooksul nüüd paraku müüa ei saa.

Teisel hobusekasvatajal, kes ei soovinud oma nime avaldada, käidi septembri-oktoobri jooksul kolme looma sabasid nüsimas. Nende hulgas kahel müügihobusel, tekitades seega omanikule otsest kahju.

Omanik meenutas, et neljapäeval kappas terve kari galopis karjamaalt kodu poole, olles silmanähtavalt häiritud. «Nad jooksid tund aega ärevalt ringi. Pärast märkasin, et veel ühel hobusel oli lakk ja saba kohati ära lõigatud,» rääkis hobuseomanik kõige hilisemast vahejuhtumist.

Nende juhtumite taga võivad olla ilmselt hobusejõhvide kokkuostjad, kes sellist toorainet oma tegevuses või tootmises kasutavad. Näiteks muusikariistade tööstuses leidub jõhvidele rakendust viiulipoognate või soome viiekeelsete väikekannelde keeltena.

Eesti põllu- ja maamajanduse nõuandeteenistuse kodulehe andmetel kasutatakse hobuste saba- ja lakajõhve ka madratsite täitmiseks ning harjade, pintslite ja luudade valmistamiseks. Mõningatel andmetel on tehtud jõhvidest isegi lõnga ja riiet.

Taavi Kurisoo, kes on esitanud kuriteo kohta politseile avalduse, pakub vihje eest, mis viib tema karja kahjustanud pättide tabamiseni, 100 eurot vaevatasu. Infot ootab ta telefonile 5303 8683.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles