Enamik meie kassidest on ohtliku parasiidiga nakatunud

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kasside nakatumine sõltub nende elustiilist
Kasside nakatumine sõltub nende elustiilist Foto: Margus Ansu / Postimees

Toxoplasma gondii on inimestel ja loomadel esinev ja maailmas laialt levinud parasiit.

Teaduri Pikka Jokelaineni juhendamisel tehti Eesti Maaülikoolis uuring, mille eesmärk oli hinnata parasiidi levikut Eestis elavatel kassidel ja tuvastada nakatumise olulised riskitegurid.

Koostöös väikeloomakliinikute ja varjupaigaga koguti kassidelt 490 algselt muudel diagnostilistel eesmärkidel võetud vereproovi. Kasside ja nende elustiiliga seotud asjakohase teabe saamiseks koostati küsimustikud. Toxoplasma gondii vastased antikehad tuvastati 298 kassi veres, seega leviku hinnang oli 60,8 protsenti.

«Oluliste riskitegurite hulka kuulusid kõrgem vanus, väljas käimine ja jahtimine», selgitas loomaarst Kärt Must, artikli esimene autor, kelle doktoritöö teemaks on Toxoplasma gondii nakkused kassidel. Enamik riskiteguritest olid seotud kassi elustiiliga, viidates sellele, et kassidel on nakkus enamasti elu jooksul omandatud ja omanike poolt välditav.

Kassid on parasiidi levikul peremeesteks. Lisaks võib nakatumisele järgnev haigus toksoplasmoos olla halvimal juhul eluohtlik, seega kasside nakatumise ennetamine on tähtis nii kasside enda kui ka inimeste tervise seisukohalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles