Politsei esitleb moeetendusel oma uut vormiriietust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Politsei- ja piirivalveamet (PPA) esitleb reedel Tallinnas Telliskivi loomelinnakus toimuval Tallinn Fashion Weekil oma uut vormiriietust.

Vormi on politsei jaoks välja töötanud A la Carte Uniformsi meeskond ning praeguseks on testkandjad juba mitu kuud uut vormi ka päriselt proovida saanud. Reedel esitletakse uut politsei sisevormi ja välivormi ning maismaapiiril töötavate ametnike rohelist välivormi.

PPA tehnika- ja varustustalituse esindaja Ilona Laido sõnul on esmatähtis, et politseinik tunneks end vormiriietes hästi ning see juhtub vaid siis, kui need on heast materjalist ning nendes on hea tööd teha. «Tööriiete materjale on aastatega oluliselt edasi arendatud ning turule on tulnud uued ja paremad kangad. Paljude naaberriikide, näiteks Soome ja Rootsi politsei ning ka kohalikud erasektori ettevõtted on oma vormiriideid arendanud ja uusi lahendusi ka meile tutvustanud. Oleme vormi värskendamise peale juba mõnda aega mõelnud ning koostööpartneritelt saadud teadmised annavad meile kindlust, et ka PPAl on aeg aastaid kasutuses olnud vormi kaasajastada,» ütles Laido BNSile.

Esmase vormikomplekti hind on suurusjärgus 800-900 eurot, mis on võrreldav praeguse vormikomplekti hinnaga. Täpne maksumus selgub pärast riigihanke läbiviimist ja lepingu sõlmimist.

Uue vormi arenduse hanke võitis A La Carte Uniforms OÜ, mis on pikaaegse tööriiete valmistamise kogemusega ettevõte A La Carte Identity Clothing tütarfirma. Nemad on teinud vormiriideid näiteks Rootsi sõjaväele ja politseile, turvaettevõttele G4S, aga ka justiitsministeeriumile, keskkonnainspektsioonile ja päästeametile.

«Uue vormi soetamise hange ehk see, kes õmbleb riided valmis ja toob nad õigeks ajaks kohale, on hetkel pooleli. Sõltuvalt hanke tulemustest selgub ka vormi uuendamise lõplik hind,» rääkis Laido.

Tema sõnul on uue vormi puhul kõige olulisem erinevus praegusega materjalis. «Praegune sisevorm on tehtud villa ja puuvilla segust, mis ei veni. Uue sisevormi materjal sisaldab aga venivat materjali, mis laseb kehal mugavamalt liigutada ning on ka märksa kergem. Uus materjal ei määrdu kiiresti, ei lähe topiliseks ega kortsu kergelt,» rääkis Laido.  

Uus välivorm on valmistatud mitme kihi põhimõttel. Kui praegu kantakse eraldi suvist ja talvist vormi, siis uus vorm on mitmekihiline. Uus välivorm laseb kehal hingata, peab tuult ning hülgab vett. Suurema saju korral saab kanda vormi peal vihmariideid, mis on 100 protsenti vettpidavad.

«Kui praeguse vormi lõiked on meestele ja naistele ühesugused ehk unisex, siis uue vormi puhul on naistele ja meestele loodud eraldi lõiked. Oluline uuendus on ka see, et teenistusastme tunnused asuvad edaspidi välivormi rinnaesisel ning uus välivorm on värvi poolest veidi tumedam kui praegune,» rääkis Laido.

Üleminek uuele vormile kestab kokku kolm aastat. 2016. aasta juulis saavad uue sinise vormikomplekti esmajoones need politseiametnikud, kes otseselt inimestega kokku puutuvad ehk näiteks patrullpolitseinikud, piirkonnakonstaablid, noorsoopolitseinikud ja arestimaja töötajad. Sama põhimõte kehtib ka sisevormi puhul ning esimeste seas saavad selle PPA klienditeenindajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles