ELi vaatlejad tahavad Guinea valimiste tulemuste täielikku avaldamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Guinea valimiskomisjoni esimees Bakary Fofana teeb teatavaks presidendivalimiste tulemused.
Guinea valimiskomisjoni esimees Bakary Fofana teeb teatavaks presidendivalimiste tulemused. Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu valimisvaatlejad kutsusid Guinea võime üles väljastama riigi 11. oktoobril toimunud presidendivalimiste kõik üksikasjalikud tulemused ning ärgitas rahule ajal, mil opositsioon on tulemused tagasi lükanud.

Guinea valimiskomisjon (CENI) kuulutas võitjaks ametisoleva riigipea Alpha Condé, keda toetas komisjoni teatel presidendivalimiste esimeses voorus ligi 58 protsenti valimas käinutest.

Tegemist oli Guinea teiste demokraatlike presidendivalimistega pärast riigi iseseisvumist 1958. aastal.

Kuna Condé'd toetas üle 50 protsendi valimas käinutest, siis jääb teine voor ära ja riigipea saab alustada teist viieaastast ametiaega.

Tema peamine rivaal ja endine riigipea Cellou Dalein Diallo jäi teiseks 31 protsendiga, teatas CENI.

Tulemused peab veel heaks kiitma ka põhiseaduskohus.

Diallo keeldus laupäeval tulemust tunnistamast ning ärgitas oma toetajaid minema tänavatele. Tema hinnangul olid valimised ebaseaduslikud, valimispettusest tulvil ja kehvasti korraldatud. Lisaks väitis ta, et tulemusi keeldusid tunnistamast veel kuus presidendikandidaati.

ELi vaatlusmissioon toob esile, et pole avaldatud kõiki üksikasjalikke tulemusi valimisjaoskondadest pärast häältelugemise lõppu pealinnas Conakrys, öeldi vaatlejate avalduses.

Tulemuste avaldamine on võtmetähtsusega garantii läbipaistvusest nendele, kes osalesid valimisprotsessis, eriti pärast valimistel täheldatud korralduslikke ja logistilisi tühimikke, lisati teates.

Avalduses kutsuti CENI-t üles avaldama kõik üksikasjalikud tulemused enne põhiseaduses sätestatud lõpptähtaega, et kõik kandidaadid saaksid kasutada oma õigust saada abi mis tahes vastuväidete puhul.

Lisaks ärgitati kõiki osapool säilitama rahu ning kasutama tulemuste vaidlustamiseks ainult neile saada olevaid õiguslikke vahendeid.

Opositsioonile jäi silma erakordne valimisaktiivsus Conde-meelsetel aladel ning väljendati pahameelt valijakaartide ebaõiglase geograafilise jaotuse vastu. CENI eitab süüdistusi.

ELi vaatlusmeeskond kritiseeris valimiskomisjoni kehva organiseeritust ja ettevalmistuste vähesust.

Endisest mässajast president Alpha Condé tuli võimule 2010. aastal väikse Lääne-Aafrika riigi esimeste demokraatlike valimistega. Valimisjärgses vägivallas tapeti tollal vähemalt seitse inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles