Lõuna-Osseetia valmistub referendumiks Venemaaga ühinemise üle

BNS
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piiritara Lõuna-Osseetia ja Gruusia piiril.
Piiritara Lõuna-Osseetia ja Gruusia piiril. Foto: SCANPIX

Gruusiast lahku löönud Lõuna-Osseetia on alustanud ettevalmistusi referendumi korraldamiseks Venemaaga ühinemise üle, teatas enklaavi liidri Leonid Tibilovi pressiesindaja.

«President algatas eile protseduuri referendumi läbiviimiseks,» ütles pressiesindaja.

Rahvahääletuse idee oli kõne all ka Tibilovi eilsel kohtumisel Vene presidendi Vladimir Putini abi Vladislav Surkoviga.

«Peaksime tegema ajaloolise valiku ning taasühinema vennaliku Venemaaga, et tagada oma riigi turvalisus ja õitseng veel sajanditeks,» ütles Tibilov avalduses.

Separatistliku Lõuna-Osseetia liidri esindaja Tamara Kelehsajeva sõnul oli Surkovi reaktsioon rahvahääletuse korraldamisele positiivne. Kõneisik avaldas veendumust, et enamik regiooni 50 000 elanikust toetaks Venemaaga ühinemist.

Kreml eitas teisipäeval referendumi arutamist Surkovi ja Tibilovi kohtumisel.

«On ammu teada, et paljud Lõuna-Osseetia elanikud toetavad edasist lõimumist Venemaaga,» ütles Kremli pressisekretär Dmitri Peskov ajakirjanikele. «Meie andmetel rääkis härra Tibilov just sellest.»

1992. aasta referendumil toetas enamik Lõuna-Osseetia elanikest Venemaaga ühinemist, 2006. aasta rahvahääletusel eelistati iseseisvaks jäämist.

Lõuna-Osseetia ja Abhaasia kuulutasid 2008. aasta viiepäevase augustisõja järel välja iseseisvuse, mida on tunnustanud Venemaa ja veel käputäis riike. Rahvusvaheline kogukond peab territooriume Gruusia osaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles