Põhiseaduskomisjon saatis Tallinna Sadama uurimiskomisjoni eelnõu teisele lugemisele

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Sadam.
Tallinna Sadam. Foto: Liis Treimann

Riigikogu põhiseaduskomisjon otsustas tänasel istungil saata teisele lugemisele Tallinna Sadama korruptsioonijuhtumiga seotud uurimiskomisjoni moodustamise eelnõu.

Põhiseaduskomisjoni esimees Kalle Laanet (RE) ütles Postimehele, et komisjon täpsustas eelnõu teksti, ent sisulisi muudatusi ei teinud. Põhiseaduskomisjon tegi ettepaneku muuta eelnõu pealkirja lisades sinna sõna «võimaliku» ja nimetada komisjoni liikmeteks Andres Anvelti, Jaanus Karilaiu, Siim Kiisleri, Henn Põlluaasa, Valdo Randpere ja Artur Talviku. Eelnõu tuleb riigikogu istungil teisele lugemisele tuleval nädalal.

Ühtlasi arutas põhiseaduskomisjon täna, kas parlamendi juurde loodav uurimiskomisjon peaks keskenduma üksnes Tallinna Sadama korruptsioonijuhtumile, nagu eelnõu algtekstis, või laiendama uurimist ka riigifirmadele ja Tallinna linnale.

Komisjon otsustas aga, et uurimiskomisjon peaks keskenduma vaid Tallinna sadama korruptsioonijuhtumile. «Me leidsime, et selleks, et oleks võimalikult sirgjooneline uurimissiht, tuleks tegeleda ainult sellega. Vastasel juhul läheks see asi natuke laiali,» sõnas Laanet.

Põhiseaduskomisjon toetas septembri lõpus üksmeelselt Tallinna Sadama korruptsioonijuhtumist ajendatud uurimiskomisjoni moodustamist. 52 saadiku poolt esitatud eelnõu läbis riigikogus esimese lugemise 29. septembril.

Eelnõu kohaselt analüüsib moodustatav komisjon riigifirmas juhtunut ning sõnastaks järeldused selle põhjuste ning seda soodustanud asjaolude kohta. Komisjon peaks eelnõu kohaselt esitama oma uurimistöö lõpparuande riigikogule ja avalikkusele hiljemalt 1. maiks 2016.

Vastavalt riigikogu kodu- ja töökorra seadusele on uurimiskomisjonil õigus kutsuda komisjoni ette isikuid ning nõuda oma ülesannete täitmiseks vajalikke andmeid ja dokumente. Kutsutu on kohustatud ilmuma, andma selgitusi ning vastama küsimustele. Seejuures on võimalik isikut mõjuva põhjuseta ilmumata jätmise, andmete või dokumentide esitamata jätmise või selgituste andmisest või küsimustele vastamisest keeldumise eest karistada rahatrahviga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles