Laupäeval avatakse telemaja võimsaks audiovisuaalseks kogemuseks

Meisi Volt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleolukas Kuldmuna 2014 gaala Tallinna Lennusadamas, Silver Sepp
Meeleolukas Kuldmuna 2014 gaala Tallinna Lennusadamas, Silver Sepp Foto: Tiit Mõtus

Laupäeval, 24. oktoobril, toimub Eesti Rahvusringhäälingu 4. stuudios Üle Heli Festivali raames kontsert, kus astuvad üles Silver Sepp, Christjan Skjødt Taanist ja Mondkopf Prantsusmaalt. Kontserdil on kuulajal võimalik osa saada põnevast visuaalsest vaatemängust, kuulda huvitavate masinate ja esemete abil loodud unikaalseid helisid ning kogeda võimsat audiovisuaalset elamust.

Sündmuse nimi Teleportatsioon Telemajas viitab sellise keskkonna loomisele, kus aeg ja ruum hakkavad läbi muusika teistmoodi toimima. Kui Christian Skjødt oma meditatiivse heliinstallatsiooniga «Dissolution and Suspension» aitab sellesse aegruumi siseneda, siis Mondkopf viib meid audiovisuaalse teosega «Hades» läbi meeli avardava puhastustule. Seejärel loob Silver Sepp oma ürgse tunnetuse ja vahenditega teose «Teadmata mis ...» kaudu täiesti uue maailma, mis asub kusagil hoopis mujal võrreldes sellega, kust õhtut sai alustatud.

Christian Skjødt kasutab kontsertesinemistel ise-ehitatud elektroonilisi ja elektroakustilisi instrumente ja/või võimendatud objekte uurides erinevate materjalide heliomadusi. Üle Heli festivalil esitab ta oma tõlgenduse Taani rahvusheliloojaks peetava Carl Nielsen'i teosest «String Quartet In F-minor (Opus 5)». Kui Nielsen viis Taani muusika 20ndasse sajandisse, siis Christian Skjødt soovib tuua Carl Nielsen'i teose nüüd 21. sajandisse. Põhjaliku teose  analüüsi kaudu on ta loonud kvadrofoonilise helimaastiku, mis ümbritseb kuulajat igast küljest. Selles võib aeg moonduda kuni seiskumiseni, tekivad uued harmooniad ja vanad lagunevad nootidekobarad loovad uusi vorme.

Mondkopf on Paul Regimbeau Prantsusmaalt Toulouse'ist. Tema hiljutine album «Hades» on üks neid väheseid elektroonilise muusika albumeid, mis nõuab täielikku tähelepanu ja keskendumist. Uue lähenemisega on artist saavutanud suurema pinge ja intensiivsuse. Koos kontserdil osaleva kitarristi Greg Buffier'i abiga sulanduvad masina- ja kitarrihelid elektrilise ning elektroonilise jõu impulssideks, mis viivad kuulaja igapäevatasandilt «ülemeeleseisundisse».

Foto: Camille Colin

Silver Seppa võib pidada koos tema isetehtud fantaasiapillidega üksi uitavaks trubaduuriks, kes ei kasuta sissekäidud radasid, vaid rajab uusi teid, pannes helisema pesukausid, jalgrattakodarad, võrguhargi, kanalisatsioonitorud ja omaenda hääle, mis pajatab lugusid suurest igatsusest, meelerahust, kuulumisest, õitsemisest, kojujõudmisest ja revolutsioonist. Silveri avastusretked ei näi peatuvat ja nõnda toob ta publikuni uued instrumendid ja senisest elektroonilisemal moel.

Foto: Siiri Lind

Teleportatsioon Telemajas on korraldatud koostöös Prantsuse Kultuurifestivaliga Accord. Sündmust toetab Prantsuse Instituut ja Taani Kultuuriinstituut. Lisainfot sündmuse kohta leiab festivali kodulehelt ja Facebookist.

Kontsert toimub 24.10 Eesti Rahvusringhäälingu 4. stuudios, Gonsiori 27. Uksed avatakse 19.30. Piletid on võimalik osta eelmüügist Piletilevist ja kohapealt enne kontserdi algust. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles