Vanametalli turg on tõsises madalseisus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Eesti vanametalli käitlejad on mures, kuna musta vanametalli rekordmadal kokkuostuhind on langetanud kokkuostukoguseid ligi poole võrra.

«Selge on see, et täna on olukord väga murettekitav ja tõsine, kuna vanametalli maailmaturuhind on langenud võrreldes eelmise aasta sama ajaga ligi 50 protsenti,» ütles Kuusakoski AS-i ostujuht Toomas Kollamaa BNSile. Madal müügihind on omakorda langetanud musta vanametalli, eelkõige teras 3e (kuni nelja millimeetrise paksusega musta vanametalli jäätmed - toim) kokkuostuhinna keskmiselt 40 euroni tonni eest.

Kollamaa sõnul tuuakse neile tunduvalt vähem vanametalli kui varem. «Eraklient on just ära kukkunud. Ettevõtted ja organisatsioonid toovad ikka, kuna neid hakkavad suured vanametalli kogused tööd segama,» märkis Kollamaa. Tema sõnul võib praegune madal hind muuta Eesti vanametalli käitlejate hulka. «Eks me kõik peame vaatama kriitiliselt oma tegevusplaani üle ja muutuma veelgi efektiivsemaks.»

Samuti Eesti ühe suurima vanametalli käitleja Cronimet Eesti Metall OÜ juhatuse liige Mikk Paaksi ütles BNSile, et praegu on vanametalli turg Eestis suures madalseisus. «Turg on kokku kuivad. Eraisikul ei tasu varsti enam autot käima panna, et vanametalli tuua. Kes igapäevaselt hinda ei jälgi, aga kes metallitükiga meile kohale jõuab, teda tabab ebameeldiv üllatus, et hind üle kolme korra langenud,» ütles Paaksi.

Väiksemate vanametalli käitlejate Feralmet OÜ ja Inferal OÜ üks omanik Olavi Vaino sõnul on nende kokkuostumahud vähenenud ligikaudu kaks kolmandikku. «Väga rasked ajad on ikka ja likviidsusprobleemid on ukse ees. Üür ka elekter tahab maksta, aga kahjumiga ei soovi ka päris müüa vanametalli,» ütles Vaino BNS-ile. «Kui keegi toob 100 kilo musta metalli ja saab neli eurot vastu, siis ei kata kulusid ära.»

Vaino tõi välja, et paljud vanametalli käitlejad on kogunud suure varu, mille nad kõrge hinna eest aasta alguses kokku ostsid, kuid mida praegu pole kasumlik eksportida. «Plaanime metallikäitlejatega Toompea ette minna ja koorma naelu sinna viia. Meid võiks ka ju keegi abistada,» ütles Vaino naljaga pooleks.

Läinud nädala reedel oli musta vanametalli maailmaturuhind 134,6 eurot, mis on ligikaudu 50 protsenti väiksem kui mullu septembris. Käesoleva aasta viimase kuuga on musta vanametalli maailmaturuhind langenud aga 20 protsenti.

Toomas Kollamaa ütles, et kohalike käitlejate kokkuostuhinnad on väga tugevas sõltuvuses maailmaturu hindadest. Suurem osa Eesti vanametallist müüakse Türki. «Madalate hindade peamine põhjus on Hiina ja Brasiilia, mis paiskavad turule nii palju odavat rauatoorikut, et Türgi ja USA ei saa hindadega vastu ja see sunnib hindasid langetama,» ütles Toomas Kollamaa BNS-ile.

Musta vanametalli hinnalangus peegeldub ka värvilise metalli hindades. «Alumiinium, vask, nikkel ja plii - kõigi nende hinnad on mullusega võrreldes langenud,» ütles Kollamaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles