Hispaania võrdsustab isade ja emade perekonnanimed

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegu kannavad Hispaania lapsed oma esimese perekonnanimena isa esimest perekonnanime ja teisena ema esimest perekonnanime.
Praegu kannavad Hispaania lapsed oma esimese perekonnanimena isa esimest perekonnanime ja teisena ema esimest perekonnanime. Foto: SCANPIX

Hispaania tahab muuta võrdõiguslikumaks reegleid, mille järgi määratakse ära lapse perekonnanimi. Uudistevõrgu AFP teatel võib see viia A-tähega algavate perekonnanimede buumini.


Praeguste reeglite kohaselt saavad Hispaania lapsed mõlema vanema perekonnanimed. Neist esimene on isa ja teine ema oma, igapäevaelus kasutatakse tihtipeale vaid esimest. Tänu isa perekonnanime esimesele kohale tõstmisele läheb lastega ka ema poolt edasi nende emapoolse vanaisa nimi.

Täna parlamendi ette toodud seadus aga annab emadele ja isadele võrdse õiguse otsustada, kelle perekonnanimi saab lapse perekonnanimes esimeseks. Kui vanemad kokkuleppele ei jõua, pannakse esimeseks nimeks see, mille esitäht seisab tähestikus eespool.

«Nimedel nagu Abad või Alvarez on Hispaanias paljulubav tulevik,» kommenteeris seadusemuudatuse ettepanekut ajaleht ABC. «Teiste puhul, nagu Zurbano või Zamora, saab ellujäämine olema keerukam.»

Parlamendi alamkoja justiitskomisjon vaeb seadust 10. novembrini. Selle jõustumine võib võtta aega kuni kaks aastat.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles