Kuidas mõjutab sinu iseloomuomadusi sünnijärjekord?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kõige vanemad lapsed on domineerivad, noorimad aga ära hellitatud ja harjunud saama oma tahtmist. Need on levinud stereotüübid, mida oleme sünnijärjekorra kohta kuulnud, kuid Saksamaa teadlaste viimane uuring näitab, et need võivad olla eksiarvamused.

Time vahendab ajakirjas PNAS avaldatud uurimust, mis viidi läbi 5340 ameeriklase, 4489 briti ja 10457 sakslase peal. Luubi alla võeti inimese sünnijärjekord, nende IQ-tase, intelligentsus ja viis levinumat iseloomuomadust: ekstravertsus, emotsionaalne stabiilsus, meeldivus, kohusetunne ja kujutlusvõime.

Teadlased avastasid, et vanimad lapsed saavutasid intelligentsustestides kõrgemaid tulemusi, kuid ülejäänud andmed ei andnud olulisi tulemusi muude iseloomuomaduste kohta. See on erinev paljudest teistest sarnastest uuringutest. Julia Rohrer, üks uuringu autoritest, ütles, et kui IQ-tase välja jätta, ei leidnud nad mingeid tugevaid seoseid sünnijärjekorra ja karakteri vahel. «On üllatav, et tulemused olid nii selgepiirilised,» lisas ta.

Üks põhjuseid, miks esmasündinutel on kõrgem IQ, võib olla vanemate kogenematus. Neil on rohkem aega ja huvi lapsega tegeleda ning tõenäoliselt tegelevad rohkem ka tema harimisega.

Uuring küll ei lükka eelmisi leide täiesti ümber, kuid osutab siiski piisava tõsidusega, et sünnijärjekorra ja iseloomu seoseid tuleks rohkem uurida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles