Juncker proovib pidurdada piiriületusi

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jean-Claude Juncker.
Jean-Claude Juncker. Foto: SCANPIX

Homsel koosolekul Brüsselis palutakse 10 migrantide liikumisteedel paikneval Euroopa riigil lõpetada inimeste läbilaskmine, võtta igalt sisenejalt sõrmejäljed ning saata Sloveeniasse 400 piirivalvurit, selgub Euroopa Komisjoni presidendi Jean-Claude Junckeri poolt ettevalmistatud dokumendist.

Vaid kahe miljoni elanikuga tillukese Sloveenia jaoks muutus olukord eriliselt teravaks neljapäeval, kui üheainsa päevaga sisenes riiki üle 10 000 inimese, kirjutab Wall Street Journal.

Juncker kutsus kokku peamiste transiidiriikide Kreeka, Makedoonia, Serbia, Horvaatia, Sloveenia ja Austria liidrid, aga ka endise – tänaseks lõunapiiril taradega kaitstud – transiidiriigi Ungari ning potentsiaalsete transiidiriikide Rumeenia ja Bulgaaria juhid.

Saksamaad, kuhu kogu see rahvasumm välja soovib jõuda, esindab koosolekul kantsler Angela Merkel.

«Liidrid pühenduvad hoiduma põgenike või migrantide liikumise soodustamisest teise riigi piirile ilma nimetatud riigi nõusolekuta. Põgenike jooksvalt teise riiki suunamise poliitika on vastuvõetamatu,» seisab dokumendi kavas.

Liidride nõusolekut vajav dokument sisaldab nõuet, et kõik riigid registreeriksid sisenevad isikud ja võtaksid neilt sõrmejäljed. Kes varjupaigale ei kvalifitseeru, tuleb piirilt tagasi saata. Kes varjupaika ei taotle, sisse ei saa.

Praktilisi samme: hiljemalt 24 tunni jooksul peavad liidrite kontoritesse tekkima kontaktisikud, kes aitavad info liikumisega ning koordineerivad, kui palju inimesi igal antud päeval läbi võiks tulla.

400 piirivalvurit teistest ELi liikmesriikidest peavad olema Sloveenias platsis kolmapäevaks. Migratsioonikriis ägeneb, kuna ilm Euroopas läheb külmemaks, poliitikud aga pahasemaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles