Eestlanna Amsterdamis: palka saan rohkem kui mu hollandlasest mees

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hollandis töötav eestlanna on oma palgaga rahul.
Hollandis töötav eestlanna on oma palgaga rahul. Foto: SCANPIX

Postimehe üleskutsele jagada oma välismaal töötamise kogemust vastas ka üks Hollandis elav eestlanna, kes on viimased kümme aastat teinud seal karjääri, milleks tal Eestis puuduks võimalus.

«Nagu Raja Teele ütles: nimi ja amet ei riku meest, kui ta ise on tubli ja austamisvääriline – ja nii on Eestis samamoodi kui mujal,» märkis pea kümme aastat Hollandis elanud naine, kes enda sõnul on seal teinud sellist karjääri, mis kodumaal oleks lihtsalt võimatu. «Eesti on liiga väike – ei olegi selliseid firmasid, kus minu alal piisavalt eksperdiks saada,» põhjendas ta.

Naise sõnul iseloomustab Hollandi tööelu see, et kui sul on vähemalt bakalaureusekraad ette näidata, oled nõus 40 tundi nädalas töötama ja oskad vähemalt inglise keelt, oled kohe tehtud inimene. «Kuna siin on märksa tavalisem kui Eestis, et õpitakse – meie vaste oleks kutsekoolis – ja töötatakse osaajaga,» selgitas ta, lisades, et nii Amsterdam, Rotterdam kui Haag on nii rahvusvahelised, et väga paljud töökohad on ingliskeelsed.

«Muidugi kuulen siin ka teistsuguseid jutte – ka kohalike hollandlaste suust. Ei ole see mingi kindla peale meelakkumine siin,» rääkis naine, tuues näiteks, et Eestiga võrreldes on seal lapsepuhkus alla igasugust arvestust. Tihti juhtub nii meeste kui naistega nii, et kui ülemus saab teada, et laps on tulemas, ei pikendata enam tema töölepingut. «Aga üldjoontes, minu isikliku kogemuse põhjal: algus oli väga raske, aga raskused on end nüüd ära tasunud!» märkis ta.

Kümme aastat tagasi kontoriassistendi ja miinimumpalgaga alustanud naine töötab nüüd spetsialistina IT-alal ning saab palka üle Hollandi keskmise. Enda sõnul teenib ta praegu rohkem kui tema hollandlasest mees. «Vot sulle «rikast meest läänest» – esimesed aastad ta tõesti toetas meid materiaalselt palju, aga nüüd toetan mina,» nentis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles