Tervisliku kõrvitsa mitu nägu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrvitsal on palju kasulikke omadusi
Kõrvitsal on palju kasulikke omadusi Foto: SCANPIX

Mehhikost pärit kõrvits on üks kõige kasulikumaid köögivilju sügishooajal.

Toiduks saab kasutada kõrvitsa puhul peaaegu kõike – lehti, õisi, viljaliha ja seemneid. Maitseomadustelt on kõige suurepärasemad keskmise suurusega viljad.

Kõrvitsal on tähtis koht ravimköögiviljade hulgas, kuna ta on kõrgelt hinnatud abimees ainevahetuse ja seedimise probleemide korral. Kõrvits aitab parandada samuti südame tervist ning aitab langetada nii kaalu kui kolesterooli.

Biokeemiline kooslus

Kõrvitsa biokeemiline kooslus on muljetavaldav just mineraalainete ja vitamiinide poolest, mida kalorivaeses kõrvitsas jagub hulganisti. Mineraalainetest on esindatud kaalium, magneesium, kaltsium, raud, vask, fosfor ja koobalt. Kõrvitsast võib leida märkimisväärselt  B-rühma vitamiine ja karotiini, samuti E-, C-, A-vitamiini. Mida kollasem on kõrvitsa viljaliha, seda karotiinirikkam kõrvits.

100 grammi kõrvitsa viljaliha katab umbes 246 protsenti inimese vajalikust päevasest A- vitamiini kogusest. Milleks on A-vitamiin vajalik? A-vitamiin on äärmiselt oluline heaks silmanägemiseks ja silmade terviseks, samuti aitab see vitamiin hoida naha, hammaste ja luude tervist.

  • Suure veesisalduse tõttu on kõrvitsa viljaliha kalorivaene suutäis, mis sobib hästi kaalulangetamiseks. 100 grammi kõrvitsat annab ligikaudu 26-30 kilokalorit.
  • Hinnatud on kõrvits ka oma suure kiudainete sisalduse poolest, mis aitab vältida kõhukinnisuse teket. Kõhukinnisuse vastu aitab, kui süüa kõrvitsat küpsetatult või toorelt. Kõrvits sobib toorelt söömiseks samamoodi nagu arbuus.
  • Tänu suurele kiudainete sisaldusele tekib peale kõrvitsa söömist mõnus täiskõhutunne, mis aitab vältida näiteks ebatervislikke vahepalasid ja ülesöömist.
  • Samuti on kõrvitsal võime eemaldada organismist liigseid sooli ja vett, sellele aitavad kaasa kõrvitsas leiduvad kaaliumiühendid.
  • Tänu sellele, et kõrvitsa viljaliha sisaldab vähe tselluloosi ja palju pektiinaineid, on kõrvits väga soovitatav soole-, eriti jämesoole põletike raviks.
  • Kõrvits sobib südame- ja veresoonkonnahaiguste põhjustatud tursete vähendajaks. Kõrvits on ka efektiivne köögivili ateroskleroosi ennetamiseks ja raviks.
  • Kõrvits on väga kasulik neile, kes soovivad alandada organismis kolesterooli taset.
  • Rahvameditsiinis on kõrvits tuntud kui neerude ja kusepõie tegevuse parandaja.
  • Toorest või keedetud kõrvitsat soovitatakse süüa nii rasedatel naistel kui emadel, kes imetavad.
  • Inimestel, kellel on probleeme unega, on soovitatav juua õhtuti enne magama minekut kõrvitsamehu meega.
  • Kõrvits sobib ideaalselt toiduks puhastuskuuri menüüsse, et väljutada kehast raskemetalle ja teisi kahjulikke ühendeid.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles