Hannes Rumm: Ungari käitumine põgenikekriisis ei lahendanud ELi jaoks midagi

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hannes Rumm
Hannes Rumm Foto: Toomas Huik / Postimees

Ungari-Horvaatia piiri sulgemine ei lahendanud Euroopa Liidu jaoks põgenikeprobleemi, ütles Euroopa Komisjoni Eesti esinduse juht Hannes Rumm intervjuus ETV saatele «Välisilm».

Rumm märkis Ungari piiri sulgemist kommenteerides, et see näitab, kuidas üks riik probleemi olemasolu korral suunab selle endast eemale, ent põgenikevoog käitub nagu voolav vesi: leiab järgmise kõige nõrgema koha ja liigub sinna, vahendas ERRi uudisteportaal Rummi sõnu.

«Euroopa Liidu kui terviku jaoks ei lahendanud Ungari käitumine mitte midagi, ta suunas probleemi järgmisesse kohta, kuid probleem on ikka alles ja sellega tuleb ikka tegeleda,» rääkis ta.

Vastuseks intervjueerija väitele, et Ungari ja ungarlaste jaoks see ikkagi probleemi lahendas ja peaminister Viktor Orbáni reiting tõusis, lisas Rumm, et piiri sulgemine oli ka ebainimlik põgenike suhtes, kes on Sloveenias, Horvaatias ja teistes selle piirkonna riikides.

«Kui nüüd hakatakse neid seal edasi-tagasi põrgatama - sügisel, kus ilmad lähevad järjest külmemaks -, siis ühel hetkel võib see põhjustada ka päris tõsiseid inimkatastroofe, ja siis me ei räägi enam sellest, et kümned või sajad inimesed upuvad Vahemeres, vaid sellest, et nad külmuvad kusagil Euroopas surnuks,» rääkis Rumm, et see oli ka üks põhjus, miks nädalavahetusel Brüsselis minitippkohtumine kokku kutsuti - just selliste olukordade ärahoidmiseks.

Copy
Tagasi üles